Nagyobb kárpótlást követelnek Líbiától a franciák

Vágólapra másolva!
 Franciaország egészen addig meg kívánja akadályozni a Líbia elleni szankciók feloldását, amíg az arab ország nem egyezik bele, hogy nagyobb kártérítést fizessen egy 1989-ben felrobbantott francia repülőgép károsultjainak, közölte a francia külügyi tárca. A Líbia elleni embargó feloldásához az Egyesült Nemzetek (ENSZ) biztonsági tanácsának határozata szükséges. Franciaország a tanács vétójoggal rendelkező állandó tagja.
Vágólapra másolva!

A szankciókat az ENSZ 1992-ben vezette be, hogy rávegye Moamer Kadhafi tábornok kormányát a skóciai Lockerbie fölött felrobbantott PanAm repülőgép merénylőinek kiadására. A szankciók feloldásához követelmény volt, hogy a líbiai kormány hivatalosan ismerje el felelősségét, kiadja a merénylőket és fizessen kártérítést. A kártérítés összegét összesen 2,7 milliárd dollárban határozták meg, amibe az arab állam a múlt héten egyezett bele. Ez az áldozatok családjainak 5-10 millió dollárt jelent, ami jóval több, mint amit Líbia 1999-ben fizetett ki egy 1989-ben felrobbantott francia repülőgép áldozatai hozzátartozóinak: akkor a családok 194 ezer dollárt kaptak.

Lockerbie-ügy: Líbia tovább alkudozik/nagyvilag/20030814lockerbieugy.html

A helyettes francia ENSZ-nagykövet, Michel Duclos szerint Franciaország támogatja az embargó feloldását, azonban arányos kárpótlást követel a francia UTA-járat áldozatainak családjai számára, írta a Wall Street Journal. Ebben nem vagyunk hajlandóak engedni, mondta a diplomata.

Bár sem a francia külügyi tárca, sem a helyettes ENSZ-nagykövet nem fenyegetőzött direkt módon Franciaország vétójogának feloldásával, elemzők szerint mindketten utalásokat tettek rá. A francia külügyminisztérium közölte, hogy a két ország között előrehaladott tárgyalások folynak a kártérítés ügyében. Elemzők szerint a két kártérítési összeg különbsége a francia és amerikai jogrendszer különbségéből fakad: a franciáknak megítélt összesen 33 millió dollárt ugyanis egy francia bíróság határozta meg, míg a Lockerbie-ügy kártérítési összegéről a károsultak döntöttek. Amennyiben egy amerikai bíróságon született volna döntés a francia összegről, az jóval nagyobb lenne, mondták a szakértők. A francia külügyi tárca figyelmeztetett, hogy az UTA-járat felrobbantásának 12 országból voltak áldozatai. A bizottság pénteken dönt az ügyben.