A PM jövőre 5 százalékos inflációval számol

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) jövő évi 5 százalékos inflációs prognózisa 255 forintos euró árfolyammal számol és azzal, hogy az áfa változások csak kismértékben növelik az árakat. A jegybanki prognózist a szaktárca túlzottnak tartja. Korábban több kutatóintézet közölte, hogy szerintük irreális az MNB prognózisa.  
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium túlzottnak tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB jövő évi 6,5 százalékos éves átlagos inflációs prognózisát, a szaktárca számításai szerint a fogyasztói áremelkedés 5 százalék lesz, mondta pénteki tájékoztatón Kovács Álmos, a tárca helyettes államtitkára. Korábban már több kutatói és elemzői vélemény is alúlmúlta a jegybank prognózisát.

A kutatók szerint irreális az MNB előrejelzése/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030819akutatok.html

A jelzett 1,5 százalékpontos különbség fele a becsült euró forintárfolyam különbség miatt van, mondta a helyettes államtitkár. Az MNB mindig a jelentést megelőző hónap középárfolyamát veszi alapul, a júliusi euró árfolyam 264 forint volt. A PM szerint 2004-ben 255 forintos átlagos euró/forint árfolyam várható.

Természetesen az MNB sem zárja ki, hogy jövőre az euró beáll abba a 250-260 forintos sávba, amelyet a kormánnyal együtt optimálisnak tart, és akkor az infláció nyilvánvalóan a PM prognózishoz fog közelíteni - mondta a helyettes államtitkár. Ugyanakkor a gyengülő árfolyam sem jelenti automatikusan az infláció felpörgését, a PM szerint. Megfontolandó lehet Lengyelország példája, ahol a zloty árfolyama 2001 és 2003 közepe között több mint 30 százalékkal értékelődött le az euróhoz képest, az infláció mégis jelentősen, 5 százalékról 1 százalékra esett ugyanebben az időszakban, mert a kereslet szűkült - mondta Kovács Álmos.

Az erősödő verseny is gátat szab az árnövekedésnek

Borúlátó elemzők: növekvő infláció, vártnál nagyobb hiány/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030821borulato.html

Az MNB és a PM közötti inflációs prognózis azért is különbözik, mert a minisztérium számításai szerint a tervezett áfa-változások csak kismértékben növelik az árakat - mondta a helyettes államtitkár. A jegybank az áfa-változások nyomán 1 százalékponttal megemelte az inflációs várakozását, és úgy vélte, hogy nemzetközi tapasztalat alapján további 0,4 százalékpontos emelkedés várható.

A lakossági fogyasztás korábbinál jóval lassúbb növekedése és az erősödő verseny gátat fog szabni az áremelkedéseknek - mondta Kovács Álmos. A helyettes államtitkár szerint közgazdaságilag nehezen magyarázható, hogy miközben az MNB gyakorlatilag változatlan lakossági fogyasztás növekedéssel számol szemben a PM 1,5-2 százalékos többletfogyasztásával, addig inflációs prognózisa meghaladja a pénzügyi tárcáét.