Vágólapra másolva!
A vendéglátó üzletek 52,3 százalékában találtak kifogásolni valót a fogyasztóvédelmi felügyelők a Hungaroringen a hétvégi ellenőrzések során - közölte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.
Vágólapra másolva!

A magyar nagydíjra 100 élelmiszert forgalmazó árusító kapott engedélyt. A vizsgálat során 86 vendéglátóhelyet, 11 ruházati elárusítót és 35 mutatványost ellenőriztek.

Fogyasztóvédelem/uzletinegyed/vasarlas/fogyasztovedelem/index.htmlFogyasztói jogok, jótállás, vásárlási tanácsok az Üzleti Negyed rovatában

Az ellenőrök többféle kifogásolnivalót is találtak. 20 vendéglátóhelyen például hitelesítetlen mérőeszközt használtak. Nem volt beazonosítható 455 kiló lepácolt baromfihús minőségi megőrzési ideje. Olyan élelmiszereket is találtak lefagyasztva, melyekét a jogszabály tiltja, például bajor kolbászt, sütőkolbászt, saslikot, virslit. Volt olyan elárusító hely, ahol 150 lejárt minőségi megőrzési idejű pizzalapot tartottak. Több esetben az élelmiszerek minőségi megőrzési ideje nem volt feltüntetve sem a terméken, sem a terméket kísérő okmányon.

A ruházati termékek ellenőrzése során 244 gyanús megjelölésű terméket, főként pólókat, ingeket, törölközőket, sapkákat foglaltak le. A lefoglalt termékek 90 százalékban Ferrari és McLaren Mercedes feliratokat viseltek. A vizsgálatok során korábban betiltott terméket is találtak, lefoglaltak például 7 lézer kulcstartót.

Összességében 400 ezer forintnyi helyszíni bírságot, 303 ezer forintnyi minőségvédelmi bírságot szabtak ki a felügyelők. 1 millió 400 ezer forintnyi hamis megjelölésű árut lefoglaltak, amiért büntetőfeljelentést is tesznek, illetve 300 ezer forintnyi szabálysértési bírságot szabnak ki az ellenőrök.