Vágólapra másolva!
A munkanélküliségi ráta idén május és július között 5,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző évesnél, míg a foglalkoztatottak száma 1,5 százalékkal 3,928 millió főre nőtt az egy évvel korábbihoz képest - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A munkanélküliségi ráta április és június között 5,8 százalék volt, 0,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A munkavállalási korú népesség 64,8 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon idén májustól júliusig.

A munkanélküliek száma a májustól júliusig terjedő időszakban 239 ezer volt, valamivel alacsonyabb, mint 2002 hasonló időszakában. Az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő júniusban a munkanélküliségi ráta átlagosan 7,8 százalék volt.

A munkanélküliek 42 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16 hónap volt, közel azonos az előző év ugyanezen időszakival.

KSHhttp://www.ksh.hu

A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 21,9 százalék, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 12,9 százalék volt, megegyezően az egy évvel korábban mérttel. Az EU-országokban az erre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő júniusban 15,2 százalék volt.