Svéd euróért lobbizik az Ericsson

Vágólapra másolva!
Svédország a befektetések csökkenésére számíthat, amennyiben a szeptemberi népszavazáson a lakosság az euró ellen, a svéd korona megőrzése mellett voksol, figyelmeztettek az ország vezető ipari csoportjainak első emberei - írja a Financial Times. A svéd Ericsson közölte, ha a népszavazáson "nem" döntés születne, a vállalat visszafogja otthoni tevékenységét.
Vágólapra másolva!

Carl-Henric Svanberg, az Ericsson vezérigazgatója ugyan bízik abban, hogy a svéd szavazók igennel voksolnak majd, de jelezte, hogy "nem" esetén egy új termék új gyártóhelyszínének kiválasztásakor külföldi helyszínt helyeznek majd előtérbe Svédországgal szemben. Svanberg szerint a svéd korona megőrzésével jelentősen csökken majd a befektetések aránya az országban. A vezérigazgató szerint az euróövezeti tagság fontos az árfolyamkockázatok megszűnése miatt is.

Ez volt az első alkalom az euró bevezetését szorgalmazó kampány során, hogy a politikusok mellett egy befolyásos üzletember is megszólalt. A svéd vállalatvezetők között mintegy 92 százalékos a közös európai valuta támogatottsága.

Kevesebb mint három héttel a szeptember 14-i népszavazás előtt ugyanakkor a svédek mintegy 53 százaléka az euróövezeti tagság ellen, 43 százaléka pedig az egységes valutához való csatlakozás mellett voksolna, derül ki a közvélemény-kutatások adataiból.