Ingyen jogosítvány a fiataloknak

Vágólapra másolva!
A fiatalok ingyenesen juthatnak jogosítványhoz, állapodott meg a román oktatási minisztérium a Román Autóklubbal Bukarestben. E szerint a 35 évnél fiatalabb állampolgárok ingyenesen végezhetik el az autóvezetői tanfolyamot. Magyarországon a jogosítvány megszerzése 100 ezer forintnál is többe kerülhet.
Vágólapra másolva!

A szaktárca ifjúsági osztálya több olyan programot is elindított Romániában, melyekkel a fiatalokat támogatja. Ezek között kiemelt fontosságúnak tartják a jogosítványszerzés támogatását azért is, mert a legtöbb cégnél az állásra pályázóktól elvárják, hogy rendelkezzék vezetői engedéllyel. Alexandru Athanasiu román oktatási miniszter elmondása szerint a program már az ősszel elindulhat - írja a Napi Gazdaság.

Magyarországon a jogosítvány megszerzése a különféle akciókat kihasználva is ritkán kerül 70 ezer forintnál kevesebbe, de az ár könnyen 100 ezer forint fölé kúszhat. Az egységes kiadásokon túlmenően (ezek a vizsgadíjak) jelentős árkülönbséget okozhat, hogy a jogosítványt megszerezni kívánó milyen autón tanul vezetni és hogy a gyakorlati oktatásban milyen sikerrel veszi az akadályokat. A kevésbé ügyesek a kötelező 30 órás vezetési gyakorlaton túlmenően pótórákat is vehetnek, mely 2000 forintnál is többe kerülhet óránként.