Dresdner: növekvő hiány, stagnáló növekedés

Vágólapra másolva!
Borúlátással várja a héten esedékes magyar költségvetési és növekedési adatokat az egyik vezető londoni befektetési ház, amely hétfői előrejelzésében a júliusi többlet után augusztusra ismét jelentős hiányt, a második negyedévre továbbra is 3 százalék alatti GDP-növekedést jósolt a tavalyi második negyedhez képest.
Vágólapra másolva!

A Dresdner Bank londoni székhelyű befektetési intézete, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) szerint a meglepetésszerű júliusi 38 milliárd forintos központi költségvetési többlet után a múlt hónapról 145 milliárd forintos hiány várható a kedden várható adatok szerint.

A DrKW szerint a júliusi jó eredmény csak átmeneti jelenség volt - a cég szerint júniusi adóbevételeket számoltak el a következő hónapra -, az augusztusi mérlegben viszont éreztetni fogja hatását egyebek mellett a szezonális bevételcsökkenés, valamint az iskolakezdés előtti támogatások kifizetése.

A londoni befektetési ház szerint az augusztusra várt költségvetési hiánnyal az év eleje óta összesített deficit eléri majd a naptári év egészére tervezett összeget.

A szintén kedden esedékes második negyedévi GDP-növekedésre a DrKW az előzővel azonos, 2,7 százalékos ütemet vár az egy évvel korábbihoz képest. Az intézet szerint a növekedés fő hajtóereje továbbra is a belső fogyasztás, a lanyha külső környezet változatlanul lassítja a fejlődést. A bank mindazonáltal a következő negyedévekre gyorsulást vár a magyar gazdaság növekedési ütemében.

A hétfőn érvényes londoni piaci konszenzus 148 milliárd forintos augusztusi költségvetési hiányt és 3,0 százalékos második negyedévi gazdasági növekedést valószínűsített.