Kamatcsökkenés csak az év végén várható

A második félévben a növekedés kissé gyorsul, de éves átlagban nem lesz nagyobb a tavalyinál. Az egyensúly romlása lassul, az infláció viszont enyhén emelkedik - áll a GKI Rt.-nek, az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében, amely az idei utolsó negyedévre kamatcsökkentést is valószínűsít.

Az első félévben az ipari termelés volumene 3,9 százalékkal bővült. Az ipar változatlanul exportorientált pályán halad, az első hat hónapban az export 6 százalékkal, a belföldi értékesítés alig 1 százalékkal nőtt. Igen gyorsan, 10 százalék körüli ütemben emelkedett a villamos gépek és műszerek valamint a járművek gyártása. A legnagyobb - több mint 20 százalékos - visszaesést a cipőiparnak kellett elkönyvelnie.

Az építőipar termelése többhónapos csökkenés után májusban és júniusban is nőtt, de szintje az első félévben így is jóval elmarad a tavalyitól. Ennek főleg az állami (és önkormányzati) intézmények forráshiánya, az üzleti beruházások lassú élénkülése az oka.

A külkereskedelmi statisztikában érdekes módon továbbra sem tükröződik az ipari kivitel gyors növekedése. A külkereskedelmi hiány emelkedését főleg a bérmunka-export visszaesése, illetve az energia- valamint a fogyasztási célú import bővülése magyarázza. A folyó fizetési mérleg hiánya magas, júniusban csaknem 600 millió eurós deficit keletkezett. Ezen belül azonban a külkereskedelmi hiány kisebb, az idegenforgalmi aktívum nagyobb az előző hónapokban tapasztaltnál. A júniusi magas deficit alapvetően a profitok és kamatok - ebben a hónapban szokásos - külföldre utalásának következménye.

Javulás a második félévre

Ugyanakkor modernizációs és finanszírozási szempontból is kedvezőtlen a GKI jelentése szerint, hogy a beáramló külföldi tőke mennyisége minimális. A második félévben azonban a privatizációs folyamat újraindulása, az elmúlt hónapban bejelentett befektetési döntések megvalósulása és az EU-csatlakozás előtti érdeklődés hatására javulás várható. A nettó külföldi adósság így is nő.

Az infláció a következő hónapokban az energia-áremelés, az aszályos időjárás, a forint gyengülése és az alacsony tavalyi havi indexek miatt tovább gyorsul, éves átlagban azonban kisebb lesz a tavalyinál. Az államháztartási hiány gyarapodása lassul, azonban az éves deficit így is a GDP 5,3 százaléka körül valószínű. A pénzpiacon a helyzet lassan stabilizálódik, kamatcsökkenés azonban csak az év vége felé, a jelenlegi árfolyam tartóssá válása és egy kellően szigorú jövő évi költségvetés elfogadása esetén várható - áll a GKI előrejelzésében.