A küszöb fölé kerülhet az euróövezet hiánya

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb francia költségvetési hiány következtében az eurózóna egésze várhatóan eléri, vagy túl is lépi az Európai Unió stabilitási paktumában a nemzeti össztermék 3 százalékában rögzített költségvetési deficitet - közölte kedden Pedro Solbes, az Európai Bizottság gazdasági ügyekben illetékes tagja.
Vágólapra másolva!

Franciaország hétfőn jelentette be, hogy 2003-ban a GDP 4 százalékát elérő deficit halmozódik fel a költségvetésben az év elején prognosztizált 3,4 százalékos aránnyal szemben.

Tavasszal az Európai Bizottság még azt várta, hogy az eurózónában a költségvetési hiány a nemzeti termék 2,5 százalékát éri majd el az idén, ez azonban a francia deficit növekedése miatt nem teljesíthető.

Pedro Solbes nehezményezte, hogy Franciaország nem tett kellő erőfeszítéseket a költségvetés rendbetételére. Bár Brüsszel hivatalos közlést még nem kapott Párizstól az idén várható deficit-adatokról, a francia pénzügyminisztérium azonban adott tájékoztatást.

Ha az adatok helyesek, akkor Franciaország jelentős mértékben elmarad az EU által javasolt, stabilitási programban megjelölt, 3,4 százalékos hiánytól - mondta Solbes. Franciaországnak most október 3-ig kell intézkedési tervet előterjesztenie arról, hogy 2004-ben miként szándékozik leszorítani a deficitet a 3 százalékos küszöb alá.

Párizsban Noelle Lenoir, az európai ügyek minisztere egyidejűleg közölte, hogy Franciaországnak a jövő évre is nehéz lesz a határok közé szorítania a hiány mértékét.