Egyre kevesebb működő tőke áramlik hazánkba

Vágólapra másolva!
A világszerte tapasztalható visszaeséssel szemben Közép- és Kelet-Európában továbbra is stabilan nő a beáramló működő tőke összege - derül ki egy friss összesítéséből. Magyarországra ugyanakkor egyre kevesebb tőke érkezik, és így tavaly már csak a 8. helyen állt a regionális versenyben.
Vágólapra másolva!

A közép- és kelet-európai országok közül hagyományosan Magyar-, Cseh-, Lengyel- és Oroszország számított a befektetők kedvelt célpontjának, ám 2002-re csak Csehország tudta megőrizni kiemelkedő pozícióját. Magyarországra (csakúgy, mint Lengyelországba) mintegy másfél milliárd dollárral kevesebb működő tőke érkezett, mint a megelőző évben - számította ki az UNCTAD, az ENSZ szakosított szerve. A mintegy 850 millió dolláros eredmény Horvátország vagy Románia hasonló mutatójánál is gyengébb - írja a Világgazdaság.

Összességében 29 milliárd dollár működő tőke érkezett tavaly a térségbe, szemben a 2001-ben regisztrált 25 milliárddal. Ezt kiemelkedően sikeresnek értékelik az UNCTAD szakértői, rámutatva: világszinten több mint negyedével, 651 milliárd dollárra mérséklődött a működő tőke áramlásának mennyisége, és az idei stagnálás után csak jövőre várható ebben a tekintetben javulás.

Kelet- és Közép-Európa számára 2003-ra 30 milliárd dollár körüli eredményt jósolnak az elemzők, ám ezt nem bontják le az egyes országokra. Az eddig ismertté vált évközi adatok azonban azt mutatják, hogy Magyarország számára már a tavalyi szint elérése is igen jó eredmény lenne: az MNB adatai szerint az első fél évben csupán a tavalyi megfelelő érték fele, 251 millió dollárnyi tőkeberuházás érkezett az országba. A szakértők az egész évre 700 milliót jósolnak.

Az UNCTAD szerint a tavalyi év végéig Lengyelországba 45, Csehországba 38,5, míg Magyarországra 24,5 milliárd dollárnyi beruházás érkezett. Az egyes ágazatok közül az autógyártás számára továbbra is élénk beruházói érdeklődést jósolnak a szakértők, míg az elektronikai szektorban - a globális kapacitásfelesleggel és az éles távol-keleti versennyel összefüggésben - a válság jelei tapasztalhatók.

Miközben a közép- és kelet-európai térség összességében egyre vonzóbbá válik a beruházók szemében, az itteni vállalatok is fokozatosan növelik külföldi jelenlétüket. Az adatok szerint tavaly (a 2001-es 3,5 milliárd után) 4,2 milliárd dollárnyi működő tőkét exportált a régió. Az összeg legnagyobb része Oroszországból származott, a többi ország együttesen nagyjából egymilliárd dollárt vitt külföldre. Magyarország ebből 264 millió dollárt könyvelhette el, és ezzel Orosz- és Csehország mögött a térség harmadik legaktívabb tőkeexportőrének számít.