A sporttárca kapja a legtöbbet a tartalékból

Vágólapra másolva!
A kormány szerdán tárgyal a költségvetés általános tartalékának felosztásáról, de a rendelkezésre álló 8,6 milliárd forint helyett a tárcák 40 milliárd forintra tartanak igényt különböző címeken. A legnagyobb támogatást a sporttárca kapja - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A költségvetési tartalék elvben a rendkívüli kiadások fedezésére szolgál, például árvizek, aszálykárok enyhítésére. A tartalék összege idén 27,1 milliárd forintot tesz ki, amelyből mára 8,6 milliárd forint maradt. A tárcák ugyanakkor ennek az ötszörösére, mintegy 40 milliárd forintra tartanak igényt.

A kormány elé kerülő előterjesztés azt indítványozza, hogy a 8,6 milliárd forintból a kabinet most csak 5,9 milliárd forintot osszon szét, a maradék 2,7 milliárdot pedig hagyja meg az év végére.

Vélhetően elutasítja a kormány a Számvevőszék 178,4 millió forintos igényét az üvegzseb-törvénnyel kapcsolatos többletköltségek fedezésére, de az iraki katonai missziót sem a költségvetési tartalékból fedeznék a tervek szerint. Nem jut pénz a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány támogatására, és a környezetvédelmi tárca 3,2 milliárd forintos igényéből csupán 1,2 milliárd forinthoz juthat hozzá.

A legnagyobb támogatásra a sporttárca számíthat a költségvetési tartalékból. Ennek oka, hogy a Sportarénára összesen 4,6 milliárd forintot költ az állam, ami azonban csak kamatfizetés, ennek elmulasztása esetén az államnak a teljes tartozást egy összegben kellene visszafizetnie. A Sportarénára közel annyi pénz jut, mint aszálykárokra.

Az általános tartalék éves összegéből legtöbbet a sporttárca viszi el, - több mint 6 milliárd forintot - második a mezőgazdasági tárca kerek 6 milliárd forinttal, harmadik pedig a Belügyminisztérium összesen 4,8 milliárd forinttal - írja a Népszabadság.