Ötödével nőtt a gabona termelői ára

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala júliusban 2,3 százalékkal emelkedett egy év alatt, az első hét hónapban pedig 2,6 százalékkal nőtt a tavaly első hét havihoz képest - közölte honlapján a statisztikai hivatal. A zöldségfélék ára 8,5 százalékkal növekedett, míg a vágóállatok ára átlagosan 10,7 százalékkal csökkent az első hét hónapban.
Vágólapra másolva!

2003 első félévében az új típusú, EU-előírások alapján számított agrárolló értéke 95,8 volt, tehát a mezőgazdasági termelőknek az árviszonyok változásából eredő jövedelmi helyzete 4,2 százalékkal romlott előző év azonos időszakához képest.

Idén júliusig a gabonafélék árszintje 20,1 százalékkal nőtt (a tavalyi 22,1 százalékos csökkenés után) az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmezési célú burgonya ára 39,1 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára átlagosan 8,5 százalékkal, a gyümölcsféléké 8,9 százalékkal növekedett 2003 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

A vágóállatok termelői ára 10,7 százalékkal csökkent éves szinten, ezen belül a vágósertés termelői ára 19,0 százalékkal és a vágóbaromfié 3,9 százalékkal csökkent, míg a vágóborjú ára 20,3 százalékkal emelkedett.

A tehéntej termelői ára lényegében stagnált, a tyúktojásé 6,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A mezőgazdasági termékek termelői árszínvonalának júliusban mért 2,3 százalékos növekedésén belül a növényi termékek termelői ára 9,2 százalékkal emelkedett, míg az élő állatoké és állati termékeké 6,3 százalékkal csökkent.

Az előző év azonos időszakához képest az energiaárak 9,0 százalékkal emelkedtek, a növényvédő szerek ára 7,4 százalékkal nőtt, a műtrágyáké pedig 1,4 százalékkal csökkent. A takarmányárak 10,7 százalékkal növekedtek. Az egyszerű takarmányok ára a takarmánygabona és malomipari melléktermékek nagymértékű áremelkedésének köszönhetően 31,9 százalékkal nőtt.