Vágólapra másolva!
Az argentin kormány megegyezett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy 3 éves segélyprogramról, mely segíthet a latin-amerikai országnak kilábalnia a gazdasági válságból.
Vágólapra másolva!

Argentína már hetek óta tárgyal erről a programról az IMF-fel. A program lényege, hogy az ország 21 milliárd dolláros adósságának csak kamatait kell kifizetnie a következő három évben, az adósságot az IMF refinanszírozza. A 21 milliárd dolláros adósságból egyébként 12,3 milliárddal tartozik Argentína a Nemzetközi Valutaalapnak.

A megállapodás egy nappal azután született, hogy az argentin kormány bejelentette, nem fizeti ki tartozásának esedékessé vált 2,9 milliárd dolláros részletét addig, amíg meg nem állapodnak a nemzetközi pénzügyi szervezettel az új segélyprogramról - írja a BBC News Online.

Ez az egyezség megerősíti Argentínát, és jelentős ösztönző erőt ad a gazdaságnak - közölte Nestor Kirchner elnök a tárgyalásokat követően.

Az Egyesült Államok hétfőn egyébként arra hívta fel az IMF figyelmét, hogy tanúsítson rugalmas magatartást Argentína irányában.