Vágólapra másolva!
A gazdasági minisztérium szakértői szerint idén az éves gazdasági növekedés nem haladja meg a 3 százalékot, az ipari termelés bővülése pedig 4-5 százalékra várható, derül ki a minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott előrejelzéséből.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium szerdai gyorsjelentésében a GDP idei növekedését a korábbi előrejelzésben várt 3,5 százalékról 3-3,5 százalék közé mérsékelte.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szerint a folyó fizetési mérleg éves hiánya 4 milliárd euróra várható. Az infláció 2003 decemberében 5,1-5,2 százalék, éves szinten pedig 4,5-4,7 százalék lesz.

A tárca szakértői szerint idén a bruttó reálkeresetek 6,5-7 százalékkal, a nettó reálkeresetek pedig 9 százalékkal emelkednek. A gazdasági minisztérium a Pénzügyminisztériummal egyetértésben úgy számol, hogy éves szinten az államháztartási deficit a GDP 4,8 százaléka körül alakul.

A hazai növekedés második negyedévben lassult, és éves szinten 2,4 százalékot mutatott az első negyedévi 2,7 százalékos bővüléssel szemben, közölte Gaál Gyula, a GKM politikai államtitkára a prognózist bemutató sajtótájékoztatón. Biztatónak nevezte ugyanakkor, hogy a növekedési szerkezet fogyasztás irányába történő eltolódása megállni látszik, és a második negyedévben már újra bővültek a beruházások.