Egyre pesszimistább a lakosság

Vágólapra másolva!
A lakosság egyre pesszimistábban látja a saját gazdasági helyzetét, míg az üzleti szféra várakozásai enyhén javultak - röviden így lehet összefoglalni a GKI Gazdaságkutató Rt. augusztusi felmérésének eredményét.
Vágólapra másolva!

Az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint az üzleti szférán belül az ipari cégek várakozása gyakorlatilag nem változott. Javult a rendelésállomány, romlott viszont a foglalkoztatási lehetőségek megítélése. Különösen a textil- és bőriparban nagy a pesszimizmus. Az építőiparban viszont a rendelésállományról alkotott vélemény nem változott, miközben a létszám bővítését tervezők vannak enyhe többségben. A kereskedelemben a válaszadók valamelyest javuló üzletmenetről és aktívabb megrendelési politikáról számoltak be.

Hároméves mélyponton a fogyasztói bizalom

A fogyasztói várakozások a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után a három évvel ezelőtti szintre estek vissza. A mutató értéke az év eleji zuhanást követően május óta folyamatosan tovább mérséklődik. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a júliusinál lényegesen kedvezőtlenebbnek látták, a következő 12 hónapban pedig ennél is nagyobb romlást vártak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ezzel párhuzamosan ugyancsak sokkal pesszimistább lett.

A megkérdezettek augusztusban az előző havinál sokkal magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik pedig ennél is nagyobb mértékben erősödtek. Emellett a munkanélküliség emelkedésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve az előző hónapokhoz hasonló volt, de a következő 12 hónapban jelentős csökkenést vártak. Ezzel párhuzamosan lényegesen tovább mérséklődött azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.