Kovács Kálmán: Áttörés az internetpiacon

Vágólapra másolva!
Magyarországon a szélessávú elérések modemes, illetve ISDN elérésekhez viszonyított aránya messze meghaladja az uniós szintet, mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az Informatikai Vállalkozások Szövetségének menedzsertalálkozóján, Balatonkenesén. 
Vágólapra másolva!

Az internetezés magyar piacát jellemző főbb statisztikák ismertetésével nyitotta meg Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az Informatikai Vállalkozások Szövetségének 10. menedzsertalálkozóját Balatonkenesén.

A miniszter szerint sikerült áttörést elérni: a szemléletváltozást célzó kampányok, az internetes tarifák csökkentése, és a PC-s programok révén nőtt az internetezés iránti társadalmi érdeklődés. A Szonda Ipsos adatai szerint napjainkban az internethez hozzáférők száma meghaladja a 2 milliót, a felhasználók pedig több mint 1,6 millióan vannak.

A széles sávú elérések aránya a betárcsázásos (dial-up) elérésekhez képest az Európai Uniós átlagot messze meghaladóan alakul: 165 ezer szélessávú eléréssel áll szemben 380 ezer modemes, illetve ISDN elérés, ami nagyjából 1:2 arányt mutat, Az uniós átlagarány 1:9.

Adókedvezmények az internetezés elterjedéséért/uzletinegyed/hirek/20020928adokedvezmenyek.html

Annak a reményének adott hangot Kovács Kálmán, hogy az ősszel a parlament megszavazza az e-hírközlési törvényt, továbbá az e-kereskedelmi törvény módosítását, valamint a postatörvényt. Megjelenik majd 17 kormány és IHM rendelet is, és valószínű, hogy 2004 első napjaira az előbb említett törvények végrehajtási utasításai is megszületnek, a miniszter szerint.

Kovács Kálmán miniszter tavaly, a Balatonfüreden megrendezett IVSZ találkozón a számítógépek elterjedését elősegítő rendelkezések között említette, hogy a távközlési szolgáltatók a szélessávú hálózataik fejlesztésére költött beruházásaik felét leírhatják majd az adóból. Erről a miniszter idén nem tett említést.