Tüntettek a csehek az államháztartási reform ellen

Vágólapra másolva!
Mintegy 15-20 ezer ember tüntetett szombaton Prágában a cseh kormány tervezett államháztartási reformja ellen. A tüntetők, akik a két legnagyobb szakszervezeti központ felhívására az ország különböző részeiből külön vonatokon és buszokon érkeztek Prágába, először a kormány székhelye előtt gyűltek össze, majd a Vladimír Spidla miniszterelnök koalíciós kormányát bíráló beszédek elhangzása után a főbejáratnál fekete koporsót helyeztek el "Kormányprogram" valamint "Spidla választási ígéretei" felirattal.
Vágólapra másolva!

A kormánnyal elégedetlen tömeg ezután a belvárosba vonult, ahol a Jan Palach téren a szakszervezeti vezetők szóltak az emberekhez. "Ez a kormány megszegte ígéreteit, s baloldali program helyett jobboldali programot valósít meg. Számunkra elfogadhatatlan, hogy az általunk is szükségesnek tartott államháztartási reformot a kisemberek terhére valósítsák meg" - mondta Milan Stech a mintegy 800 ezer embert tömörítő Cseh-Morva Szakszervezeti Konföderáció (CMKOS) elnöke. A tüntetést közösen rendezte meg a konföderáció, és a radikálisabb Szabad Szakszervezetek Szövetsége (ASO), amelynek mintegy 200 ezer tagja van.

Lassuló növekedés és defláció Csehországban/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030908lassulo.html

A nagygyűlés résztvevői követeléseiket tíz pontban fogalmazták meg: a legfontosabb szakszervezeti követelés, hogy a betegség első három napján a táppénzt ne csökkentse az állam, ahogy azt a kormány tervezi, valamint ne változzanak az idő előtti nyugdíjba menés feltételei, illetve hogy megmaradjanak a több gyermeket felnevelő családanyáknak nyújtott eddigi nyugdíjaztatási kedvezmények. A jövedelemadó terén a szakszervezetek azt kérik a kormánytól, hogy a nagy, 571 ezer korona feletti jövedelmeket magasabb, 38 százalékos adósávba sorolják. További követelés, hogy a cégadó a jelenlegi 31 százalékról ne 24, hanem csak 26 százalékra csökkenjen 2006-ig. Ugyanakkor a szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy ne csökkentse a különféle szociális támogatásokat, hanem a szükséges pénzösszegeket a gazdagok, a magasabb jövedelműek nagyobb mértékű megadóztatásával teremtse elő.

A parlament által első olvasatban már megszavazott államháztartási reform célja, hogy 2006-ig a bruttó hazai termék (GDP) jelenlegi 6,2 százalékáról 2006-ig négy százalékra csökkentse a közkiadások hiányát. A reformintézkedések sorsa továbbra is igen kétséges, mert az ellenzék egyértelműen elutasítja a programot, a kormánykoalíció pedig nem egészen egységes. Stech, aki egyben a kormányzó szociáldemokrata párt képviselője is, szintén jelezte: ha a kormány nem veszi figyelembe a szakszervezetek követeléseit, akkor a következőkben ő sem fogja támogatni a reformot.

Vladimír Spidla kormányfő korábban több ízben is jelezte: a reform tervezetét már nem lehet lényegesen módosítani, ha azt nem szavazza meg a parlament, távozik hivatalából, és vele együtt az egész kormány.

Csehország nem adja el a Budvar sörgyárat/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030908csehorszag.html