Kudarc a Világkereskedelmi Szervezet mexikói tárgyalásán

Vágólapra másolva!
A fejlődő és fejlett országok közötti nézetkülönbségek miatt eredménytelenül ért véget vasárnap a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) Cancúnban tartott értekezlete, amelyen 146 tagország minisztere vett részt.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Több tüntetés is megzavarta a WTO-gyűlést

Afrikai küldöttek korábbi tájékoztatása szerint a fejlődő országok a tárgyalásokon azt szerették volna elérni, hogy vessenek véget a fejlett országokban az agrártermelőknek nyújtott támogatásoknak, amelyek megnehezítik világpiaci versenyképességüket.

A konferencián elfogadott záróközlemény szerint a WTO miniszteri értekezlete úgy döntött: legkésőbb december 15-ig összehívja az Általános Ügyek Tanácsának ülését, hogy kedvezően és a megszabott határidőn belül lezárhassák a tárgyalásokat - jelentette az AFP francia hírügynökség. A kudarc után Robert Zoellick amerikai kereskedelmi megbízott közleményben hangsúlyozta: Ma a szingapúri tárgykörök miatt akadtunk meg, de Cancún nagy tanulsága az, ha 146 ország kompromisszumra akar jutni, a munkára, nem pedig a retorikára kell összpontosítani.

A szingapúri kérdések, amelyek egy mintegy harminc tagországot tömörítő bizottságban vitattak meg vasárnap, a beruházásokra, a versenyre, a közmegrendelések átláthatóságára és az importvámok könnyítésére vonatkoznak. Legutóbb a WTO 1999. évi seattle-i konferenciája végződött kudarccal - heves utcai tüntetések közepette - a fejlett és fejlődő országok közötti nézetkülönbségek miatt.