Rekordközeli hiány a tengerentúlon

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok fizetési mérlegének hiánya a második negyedévben 138,7 milliárd dollárt ért el az első negyedévi előzetes 136,1 milliárd dollárral, illetve a módosított 138,71 milliárd dollárral szemben - jelentette be a kereskedelmi minisztérium hétfőn. Elemzők ennél kisebb hiányt valószínűsítettek a negyedévre.
Vágólapra másolva!

Az elemzők szerint hosszabb távon ekkora mértékű folyómérleg hiány nem tartható fenn, idővel korrekciót és a dollár további gyengülését válhatja ki. A dollár árfolyama csökkent is tavaly a legtöbb valutához képest, az elmúlt hetekben azonban stabilizálódott az amerikai valuta árfolyama a gazdasági tevékenység élénkülésére utaló hírekre.

A kereskedelmi mérleg 138,0 milliárd dolláros rekordméretű deficitet produkált az első negyedévi 136,0 milliárdról, míg a szolgáltatások forgalmában 14,6 milliárd dollárra nőtt a többlet az első negyedévi 14,4 milliárd dollárról.

A Reuters által megkérdezett elemzők 138,0 milliárd dolláros hiányt jósoltak a korábban közölt, előzetes, 136,1 milliárd dolláros első negyedévi hiányhoz képest.