Vállalati és kormányzati kudarc a svéd nem

Vágólapra másolva!
A svéd választópolgárok 56,1 százaléka szavazott nemmel vasárnap az euró bevezetésére, ami fájdalmas kudarc a kormány és a svéd gazdasági elit számára. A svéd vállalatvezetők között mintegy 92 százalékos volt a közös európai valuta támogatottsága. A döntés nyomán Svédország veszíthet az EU-s befolyásából és számos hazai beruházástól eshet el.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Goran Persson svéd kormányfő

A Dagens Nyheter című svéd napilap vezércikkírója a lap internetes kiadásában vasárnap este Fájdalmas bukás az elit számára című írásában megállapította: A vereség Goran Persson kormányfő és a többi, euróbarát pártvezető tekintélyét kezdi ki, akinek nem sikerült a svédek többségének támogatását megszereznie ahhoz, amit úgy tekintettek, mint "napjaink legfontosabb döntését", annak ellenére, hogy ezek a pártok foglalják el a Riksdag (parlament) székeinek 80 százalékát.

- A legnagyobb vesztesek a vállalatok lesznek - mondta a svéd Ericsson távközlésiberendezés-gyártó elnöke, Michael Treschow. Korábban a svéd nagyvállalat már jelezte, hogy visszafogja a hazai tevékenységét, ha a polgárok leszavazzák az eurót. A svéd vállalatvezetők között mintegy 92 százalékos a közös európai valuta támogatottsága.

leftGyors üzleti internet ADSL-en csak most havi nettó 8 920 Ft-tól/uzleti_internet/adsl_pro.htmlADSL Profi

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, akit a svéd televízió egyenes adásban kérdezett meg arról, hogy Svédország veszít-e befolyásából az Európai Unión belül, azt válaszolta: "Kétségkívül igen." Emlékeztetett, hogy az euróövezet pénzügyminisztereinek múlt heti tanácskozásán, ahol az európai gazdaság jövőjéről volt szó, Svédország nem volt jelen. Mint mondta, a miniszterek remélték, hogy Svédország is csatlakozik. Nem zárta ki azonban a szoros együttműködést. Megfigyelők szerint ezután még kétségesebb, hogy ez euróövezetből ugyancsak kimaradt Nagy-Britanniában hamarosan népszavazást tarthatnának az euró bevezetéséről.

A svéd elutasítás figyelmeztetés lehet a többi országnak

- Ez nagyon nagy figyelmeztetés a pénzügyi uniónak, különösen azoknak az országoknak, amelyek nem tartják kezükben a tulajdon stabilitásukat - kommentálta a svéd népszavazást a finn miniszterelnök, Matti Vanhanen. Az EU-bizottság pénzügyekért felelős tagja, Pedro Solbes úgy nyilatkozott, hogy nem vár sérelmet az euró számára a nemzetközi devizapiacokon a svéd népszavazás nyomán.

Gerhard Schröder német kancellár közleményében sajnálkozását fejezte ki a svéd nép döntése miatt, mivel "az euróhoz való svéd csatlakozás hosszú távon mind gazdaságilag, mint politikailag hasznos lett volt úgy Európa mint Svédország számára". A svéd állampolgárok döntését tiszteletben tartva a kancellár úgy vélte, hogy az ajtó nincsen zárva és Svédország jövőbeli csatlakozása az euróövezethez továbbra is lehetséges.

Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő vasárnap este hangsúlyozta: a svéd elutasítás Dániában nem lesz befolyással. Koppenhága a 2000. szeptember 28-án tartott népszavazáson vetette el a közös európai valuta bevezetését. A DRI közszolgálati televíziónak nyilatkozva a kormányfő hangsúlyozta: Dánia és Svédország különböző monetáris helyzetben vannak, miután a dán korona évek óta az euróhoz kötött, míg a svéd korona lebeg. Az euróbarát liberális kormányfő nem kívánta előrehozni a második népszavazás időpontját, míg az EU kormányközi konferenciája nem hoz döntést az új szerződésről - jegyzi meg az AFP francia hírügynökség.

Finnország szerint a svéd elutasítás komoly figyelmeztetést jelent az euróövezet tizenkét országa - főként a magas költségvetési hiánnyal küzdők - számára, hogy rendet tegyenek pénzügyeik háza táján. Matti Vanhanen kormányfő a YLE nemzeti televízió és rádióadónak kijelentette: a svédek felmérték, mennyire sikeres a pénzügyi unió a gyakorlatban. Az euróövezet új tagjainak most együtt kell fellépniük és meg kell teremteniük a stabilitásukat. A közös valuta egy bizonyos megállapodáson alapszik, amelyben mindenki felelős a saját gazdaságpolitikájáért, s ezt a megállapodást az utóbbi időben sokan nem tartották be kellőképpen - emlékeztetett Matti Vanhanen.