A Standard and Poor's felminősítette Romániát

Vágólapra másolva!
Felminősítette Románia hosszú futamú szuverén deviza- és beladósságát szerdán a Standard and Poor's, igen jó véleményt adva a román gazdaság teljesítményéről, jóllehet a minősítések továbbra is elmaradnak a befektetésre ajánlott alapsávtól.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő a hosszú lejáratú román állami küladósság eddigi BB mínusz osztályzatát BB-re, a hosszú szuverén lejadósság besorolását BB-ről BB pluszra javította, míg a rövid esedékességű deviza- és beladósság B szintű osztályzatát megerősítette.

Az osztályzatjavítást a Standard and Poor's a román gazdaság erőteljes versenyképességével indokolta, és azzal, hogy a folytatódó szerkezetátalakítás segíti az export és beruházások vezette gazdasági növekedést.

A hitelminősítő véleménye szerint a román gazdaság összkibocsátása idén (az EU-beli alacsony növekedési ütem ellenére is) legalább 4,5 százalékkal fog növekedni reálértéken. A Standard and Poor's szerint ugyanakkor az infláció továbbra is gond, az idei év végére 14,5 százalékos éves drágulás várható.