Reálbér-csökkentést sürget az IMF

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a korábbinál nagyobb, Európában annál kisebb gazdasági növekedést jósol legújabb kiadványában a Nemzetközi Valutaalap. A szervezet szerint a magyar gazdaság versenyképességének helyreállításához reálbér-csökkentés szükséges.
Vágólapra másolva!

Idén a világgazdaság várhatóan 3,2 százalékkal, jövőre 4,1 százalékkal bővül - közölte legújabb becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a csütörtökön nyilvánosságra hozott őszi Világgazdasági Kilátásokban. A szervezet kutatói az Egyesült Államokban idén 0,4, jövőre pedig 0,3 százalékponttal nagyobb, míg Európában jövőre 0,4 százalékkal alacsonyabb gazdasági bővülésre számítanak, mint tavasszal.

A valutaalap elemzői szerint az euróövezet növekedését az euró ereje

és a német gazdaság gyengesége fékezi. Úgy vélik, a valutaunió gazdaságát az Európai Központi Bank további kamatcsökkentéssel élénkíthetné. Az alapkamat jelenleg az Egyesült Államokban 1, a valutaunióban 2 százalékos.

Az őszi Világgazdasági Kilátások főbb előrejelzései (zárójelben az IMF tavaszi becslései):

2003

2004

USA

2,6 (2,2)

3,9 (3,6)

Euróövezet

0,5 (1,1)

1,9 (2,3)

Japán

2,0 (0,8)

1,4 (1,0)

Németország

0,0 (0,5)

1,5 (1,9)

Nagy-Britannia

1,7 (2,0)

2,4 (2,5)

Franciaország

0,5 (1,2)

2,0 (2,4)

Olaszország

0,4 (1,1)

1,7 (2,3)

Kanada

1,9 (2,8)

3,0 (3,2)



Nem sürgetik az euró bevezetését az új EU-tagállamokban

Az uniós csatlakozásra váró országoknak ki kell használniuk a viszonylag erős gazdaságukat a lényeges reformok végrehajtására: mindenekelőtt csökkenteniük kell költségvetési hiányukat és korszerűsíteniük kell bankrendszerüket - áll az IMF elemzésében. A valutaalap szakértői szerint az euróövezeti tagságra való felkészülés ösztönzi ugyan a gazdasági stabilizációt, de a jövő májusban az Unióhoz csatlakozó országoknak nem szabad elsietniük a monetáris unióba való belépést.

Az IMF csütörtökön közreadott becslése szerint Lengyelország gazdasága várhatóan 3 százalékkal nő az idén és 3,5 százalékkal jövőre, a cseh GDP 1,7 százalékkal bővül az idén és 2,6 százalékkal jövőre, Szlovákiáé 4 százalékkal gyarapodik idén és jövőre egyaránt, míg a szlovén gazdaság 2,2 százalékkal nő idén és 3 százalékkal jövőre.

Alacsonyabb magyar növekedési prognózis

Magyarországon a központi bank nem képes egymaga alacsony szinten tartani az inflációt úgy, hogy közben versenykpes maradjon a gazdaság - vélik az IMF szakértői. Szerintük a bérek csökkentése - különösen az állami szektorban - elengedhetetlen, vagyis a béremelés ütemének alacsonyabbnak kell lennie az inflációnál.

A szervezet áprilisban még 2003-ra 3,6, 2004-re pedig 3,9 százalékos növekedést jósolt Magyarországnak; az őszi kiadvány szerzői idén 3, jövőre 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak.