Medgyessy nem tud a sztrádaépítkezések átütemezéséről

Vágólapra másolva!
Amennyiben igaz az egyik országos napilap pénteki számában megjelent állítás, miszerint három autópálya építését is átütemezné a gazdasági minisztérium, akkor hétfőtől új miniszter áll a szaktárca élén. Ezt Medgyessy Péter jelentette ki pénteken Balatonszemesen egy önkormányzati konferencián a lap információjára hivatkozó kérdésre válaszolva. A kormányfő nyilatkozata után a gazdasági tárca közölte: akár alternatív pénzügyi források bevonásával is teljesítik a kormányprogramban vállaltakat.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök a Baloldali Önkormányzati Közösség meghívására a kormány előtt álló feladatokról tartott előadást, és válaszolt az önkormányzati vezetők kérdéseire. A kérdező, a Népszabadság cikkét idézve arra kért választ a miniszterelnöktől, igaz-e, hogy három autópálya, az M6-os, valamint az M3-as és az M35-ös újabb szakaszainak építése is kimarad a fejlesztésekből.

A miniszter úrral nap mint nap konzultálunk ezekről az ügyekről - mondta a miniszterelnök, azt állítva, nincs tudomása a lapban említett átütemezésről.

Mint mondta: két lehetőség van, az egyik, hogy nem igaz az állítás, ebben az esetben Medgyessy Péter szerint a cikk írójával szemben keményen fel kell lépni, tudomására kell hozni, hogy felelőtlen, és kárt okozott. Majd így folytatta: a másik lehetőség, hogy igaz az állítás, ebben az esetben hétfőtől új miniszter lesz a gazdasági minisztériumban.

Én azt gondolom, biztosak lehetnek, hogy nem igaz, ha bármi ilyesmi volna, akkor viszont én azt megígérem, hogy új minisztert keresek - jelentette ki Medgyessy Péter. Hozzátette: nem tűri el, hogy az egyeztetett prioritásokban eltérés legyen.

Nemcsak költségvetési forrásból épülhet autópálya

A miniszterelnök nyilatkozata után a gazdasági tárca közölte: az országos közúthálózat fejlesztésének, fenntartásának és üzemeltetésének hosszú és középtávú feladatairól, valamint a finanszírozásáról szóló kormányhatározat nem módosult. A közlemény megerősíti, hogy az Európa Tervvel összhangban 2003 és 2006 között összesen 420 kilométer autópálya épül. Ennek keretében megépülnek az M0 gyorsforgalmi út további szakaszai, az M3-as 2004-ig Görbeházáig, 2006-ig Nyíregyházáig, az M30-as 2004-ig Miskolcig, az M35-ös 2006-ig Debrecenig, az M5-ös 2006-ig Szegedig, az M6-os Budapest és Dunaújváros között, az M7-es Zamárdi-Balatonszentgyörgy és Becsehely-Letenye között, az M8-as Dunaújváros-Dunavecse között a Duna híddal együtt.

A tárca szerint a kormányhatározatban szereplő útépítési terv teljesül, függetlenül attól, hogy mekkora összeg szerepel majd a jövő évi költségvetésben. Ha szükséges, alternatív finanszírozási forrást keresnek - áll a kommünikében.