Hazánk a régió harmadik legfejlettebb állama

Vágólapra másolva!
A Világbank legfrissebb adatai szerint Magyarország a kelet-közép-európai térség harmadik legfejlettebb országa, csupán Szlovénia és Csehország előzi meg a térség államai közül. Hazánkban az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem a legszegényebb uniós tagállamban, Portugáliában regisztrált érték mintegy háromnegyede. A tagállamok és a csatlakozók közötti különbség tovább csökkenhet jövőre - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

2002-ben 12 810 dollár volt a bruttó nemzeti jövedelem egy főre jutó értéke, ami hozzávetőlegesen Uruguayhoz hasonló szintet jelent. A közép-kelet-európai térség két vezető államában, Szlovéniában és Csehországban ennél jóval magasabb az egy főre jutó bruttó jövedelem, utóbbiban 14 500 dollár, Szlovéniában pedig még az uniós minimumszintet is meghaladja.

A térség többi gazdasága kisebb-nagyobb mértékben elmarad Magyarország mögött, és Románia, illetve Bulgária esetében már csak a magyar szint mintegy fele az egy főre jutó nemzeti jövedelem.

leftGyors üzleti internet ADSL-en csak most havi nettó 8 920 Ft-tól/uzleti_internet/adsl_pro.htmlADSL-Profi

A világ legfejlettebb állama 2002-ben Norvégia volt 35 840 dollárnyi egy főre jutó jövedelemmel, őt követte az Egyesült Államok 35 060 dollárral. A legfejlettebb EU-tagállam Dánia, ahol 29 450 dollár az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem - írja a Világgazdaság.

Az elemzés szerint idén és 2004-ben tovább csökken az uniós tagállamok és a csatlakozó államok közötti különbség, mivel térségünk dinamikusabb növekedésre számíthat, mint Nyugat-Európa.