Ráfizetnek a svédek az euró elutasítására

Vágólapra másolva!
A svéd jegybank, a Rijksbank vezetője, Lars Heikensten szerint a svédek a magasabb kamatok formájában fizetnek rá az euró elutasítására. Svédország ebben a hónapban népszavazáson döntött úgy, hogy nem csatlakozik az Európai Monetáris Unióhoz. 
Vágólapra másolva!
leftGyors üzleti internet ADSL-en csak most havi nettó 8 920 Ft-tól/uzleti_internet/adsl_pro.htmlADSL Profi

A svéd és német kamatkülönbségek miatt fizetünk rá az euró elutasítására, mondta a svéd jegybank vezetője a Bloomberg Newsnak. Az euró bevezetésének egyik eredménye az lett volna, hogy alacsonyabb kamatokat kell fizetni, mondta Lars Heikensten. Svédország a szeptember 14-i szavazáson elutasította az euróövezeti csatlakozást. Az euró bevezetése ellen szavazók egyik fő félelme az volt, hogy az Európai Központi Bank által meghatározott alapkamat megbéklyózná a svéd gazdaságot, és a szociális juttatások szigorításához vezetne.

Vállalati és kormányzati kudarc a svéd nem/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030915vallalati.html

A svéd jegybanki alapkamat jelenleg 2,75 százalékos, 75 bázisponttal magasabb a 2 százalékos Európai Központi Bank által meghatározott irányadó kamatnál. A Rijksbank alapkamata 50 éves mélyponton van. A jegybank döntéshozó testülete a legutóbbi 7 ülésén ötször is csökkentette a kamatot, de a kamatkülönbség miatt a svéd vállalatok drágábban jutnak hitelhez, mint valutauniós társaik. Az olyan társaságok pedig, mint a kivitelre alapozó Ericsson AB, szintén megsínylik a svéd korona euróval szembeni erősödését.

Svédország gazdasági teljesítménye az elmúlt években jobb volt az eurózónáénál, azonban hosszabb távon lendületet meríthetett volna a csatlakozásból, mondta a Lars Heikensten. A korona a népszavazás óta 2 százalékot erősödött az euróhoz képest, és a jegybank előrejelzése szerint további erősödés várható.