Termeléscsökkentésről döntött az OPEC

Vágólapra másolva!
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) bécsi miniszteri értekezletén úgy döntött, hogy napi 900 ezer hordóval csökkenti kitermelését, november elsejétől.
Vágólapra másolva!

Kedden az OPEC monitoring-bizottsága a termelés szinten tartását ajánlotta a fórumnak, fenntartva a célként kitűzött 25 dollár körüli hordónkénti árat.

Az olajkartell legközelebb december 4-én tart tanácskozást, amelyen a 2004. első negyedévi kitermelésről döntenek majd.

A csökkentés 2003. november 1-jétől lép életbe, ekkortól az eddigi napi 25,4 millió hordó olaj helyett 24,5 millió hordót termelhetnek ki naponta az OPEC tagországai.

A szervezeten belül tovább nő az aggodalom az olajárak jövő évi várható csökkenése miatt, amelyet a növekvő iraki export és oroszországi termelés okozhat. Az elmúlt hónapban az olaj világpiaci ára közel 13 százalékot zuhant és elérte az OPEC által javasolt árszint alsó határát, a hordónkénti 25,14 dollárt.

A Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 65 centtel 26,17 dollárra emelkedett délután 14 óra előtt a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén. Londonban idén átlagosan 28,29 dollár volt a nyersolaj hordónkénti ára, ami 10 dollárral több, mint a '90-es évek átlaga - írja a Bloomberg hírügynökség.