Nem kell engedély a kis tűzijátékhoz

Vágólapra másolva!
Ezentúl minden évben december 28. és 31. között a megfelelően kialakított elárusítóhelyeken árulhatják majd az úgynevezett kis tűzijátékokat; eddig elméletileg a tortatűzijáték is hatósági engedélyhez volt kötve. A pirotechnikai piac értéke így az évi 700-800 millió forintról hamarosan 2-4 milliárd forintra növekedhet.
Vágólapra másolva!

Az új belügyi rendelet 3 kategóriába sorolja a pirotechnikai eszközöket, valamint szabályozza a tárolás és az árusítás körülményeit. Az első kategóriába tartozó, maximun 3 gramm hatóanyag-tartalmú pirotechnikai eszközök, például a tortatűzijátékok kikerültek az engedélyköteles termékek közül - írja a Napi Gazdaság.

A második kategóriába tartozó, legfeljebb 50 gramm hatóanyagot tartalmazó kis tűzijátékokat a szabályoknak megfelelő árusítóhelyek december 28-31. között árusíthatják. Ezeket a vásárló szilveszter napján este 6 órától reggel hatig használhatja fel.

A harmadik kategóriába tartozó, 250 gramm hatóanyagot tartalmazó tűzijátékokat csak pirotechnikai szakértők működtethetnek. A tűzijátékokat piacokon nem, csak megfelelően kialakított elárusítóhelyen lehet majd beszerezni.

Tűzijátékkal kapcsolatos linkekhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/ingatlan,_reklam,_allas/rendezvenyek,_rendezvenyszervezes/tuzijatekok/

A pirotechnikai piac értéke az eddigi szigorú szabályozás miatt nem haladta meg az évi 700-800 millió forintot. Az új szabályozásnak köszönhetően ez éveken belül 2-4 milliárd forintra növekedhet Tóth Ferenc, a Pirotechnika Kft. ügyvezetője szerint.