Újraindítanák a paksi kettes blokkot

Vágólapra másolva!
A Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. a Paksi Atomerőmű tulajdonosaként célszerűnek tartja az atomerőmű 2-es blokkjának üzembe helyezését addig, ameddig az üzemzavar elhárításának előkészületei folynak - jelentette be Pál László hétfőn. Az MVM Rt. vezérigazgatója szerint a 2-es blokk műszakilag és biztonsági szempontokból is üzemképes.
Vágólapra másolva!
Forrás: Paksi Atomerőmű Rt.
Forrás: Paksi Atomerőmű Rt.

A tisztítótartályban keletkezett üzemzavar szakértők szerint nem befolyásolja a blokk működését. Az MVM nemcsak tulajdonosként, hanem a paksi áram vásárlójaként is abban érdekelt, hogy a 2-es blokk mielőbb működjön - mondta Pál László. Az atomerőmű blokkjának újraindításához az Országos Atomenergia Hivatal engedélye szükséges.

Az ország áramszükségletének 10 százalékát előállító paksi 2-es blokk a tavaszi üzemzavar óta nem termel áramot. Legutóbbi információk szerint a tisztítótartályban keletkezett üzemzavar elhárítása még mintegy másfél évig tart, korábbi tervek szerint a blokkot addig nem is helyezték volna üzembe. Mint arról az [origo] beszámolt, a kieső energiát elsősorban hazai forrásból és a Pakson előállítottnál drágábban szerezte be az MVM. Az augusztusi, 9 százalékos áramár-emelés indoklásaként is részben a paksi üzemzavart említették a hivatalos közlemények.

Hálózatfejlesztés, csökkenő veszteség

Pál László elmondta azt is, hogy az MVM Rt. hétfői közgyűlése megtárgyalta az átviteli hálózat fejlesztésének programtervét, amely szerint a társaság a következő három évben mintegy 80 milliárd forintot költ hálózatfejlesztésre. A vezérigazgató szerint ez azért szükséges, mert a villamosenergia-ipari liberalizáció fő akadálya, hogy nincs elég felesleges kapacitás, és az importot is korlátozza a hálózat szűkössége.

Kérdésre válaszolva Pál László közölte: az MVM 2003-ra tervezett 18 milliárd forintos vesztesége az augusztusi áremelés következtében 3 milliárd forintra mérséklődik.