Harmadával nőtt a lakossági hitelállomány

Vágólapra másolva!
Az idén az első félévben a magyarországi bankszektor hitelezési aktivitása nagymértékben megugrott: a teljes hitelállomány 2002 végéhez képest 17,5 százalékkal bővült - mondta Szepesi György főosztályvezető a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) pénteki tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!
Banki betét/uzletinegyed/befektetes/bankibetet/index.htmlHitel/uzletinegyed/hitel/index.html

Ez év június végére a bankszektor mérlegfőösszege a múlt év végihez képest mintegy 13 százalékkal nőtt.

Szepesi György elmondta: elsősorban a lakáshitelek népszerűségének köszönhetően a háztartások hitelállománya majdnem 30 százalékkal volt több, mint 2002 végén.

A nagyarányú hitelezési aktivitás egyelőre nem rontotta a bankok tőkehelyzetét, a kereskedelmi bankok átlagos fizetőképességi mutatója (régi elnevezéssel tőkemegfelelési mutató) átlagosan 14-15 százalékos. A nagyobb hitelintézeti aktivitás miatt három bank a kötelezően előírt 8 százalékos szint közelébe jutott; ezeknél a pénzintézeteknél - amennyiben továbbra is ilyen ütemben bővül a hitelállomány - előbb-utóbb tőkepótlást kell végrehajtani - mondta Szepesi György.

Rekordösszegért kelt el a Postabank/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030925rekordosszegert.html

A főosztályvezető szerint a nagyarányú hitelaktivitás megmutatkozott a nyereségesség emelkedésében is. A bankszektor összesített adózás előtti nyeresége ez év június végén 117,3 milliárd forintot tett ki, éves összevetésben mintegy 37 milliárd forintos emelkedést jelent. A bankszektor jövedelmezősége nagyon jó, az éves szintre átszámított eszközarányos nyereségmutató (ROA) a tavaly első félévi 1,82 százalékról 2,19 százalékra emelkedett június végére.