Tokió az iraki újjáépítési költségek tizedét biztosítaná

Vágólapra másolva!
Japán 5 milliárd dollár biztosítását tervezi Irak háború utáni újjáépítésére, ezen belül közel egymilliárd dollárt 2004-ben szabadon felhasználható pénzsegélyek formájában. Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök korábban kijelentette, hogy Japánnak segítenie kell az Irak háborúban szétzilált gazdasága és kormányzata újjáépítésére tett erőfeszítéseket.
Vágólapra másolva!

Washington kérte Tokiót, hogy vállaljon részt a terhek megosztásában. Koidzumi még George Bush amerikai elnök október közepére tervezett japáni látogatása előtt szeretne döntést hozni a kérdésben.

Világbank: 50 milliárd dollár az iraki újjáépítés/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031001vilagbank.html

Az Egyesült Államok 2007-ig 50 és 75 milliárd dollár közötti összegre becsüli az iraki helyreállítás költségeit. Az Aszahi Simbun című, nagy példányszámú liberális japán napilap szombati száma szerint Tokió a becslések alsó határösszegének 10 százalékát biztosítaná. Az újság nem közölte, hogy milyen forrásból szerezte értesüléseit.

Washington a maga részéről 20,3 milliárd dollárral akar hozzájárulni Irak újjáépítéséhez az elkövetkező 12-15 hónapban. Az iraki újjáépítéshez hozzájáruló nemzetközi adományozók október 23-án Madridban kétnapos konferencián vitatják meg a felmerülő költségek elosztását. Eddig mintegy 60 ország 1,5 milliárd dollárra tett ígéretet.