Vágólapra másolva!
A Handelsblatt értesülése szerint a német államháztartási hiány az idén meghaladja a GDP 4 százalékát. A bonni kormány ugyanakkor 3,8 százalékos hiányra számít.
Vágólapra másolva!

Pénzügyminisztériumi előrejelzésekre hivatkozva a Handelsblatt azt írta keddi számában, hogy a kormány a hetekben benyújtásra kerülő pótköltségvetésben 41 milliárd euróra emeli a szövetségi hitelfelvételi keretet a jelenlegi 18,9 milliárdról. A Spiegel magazin hasonló értesüléseket jelentetett a hét végén, azt azonban a pénzügyminisztérium cáfolta.

A Handelsblatt számításai szerint a szövetségi hitelfelvétel 30 milliárd, illetve 10 milliárd euróval emeli majd meg a költségvetési deficitet regionális és önkormányzati szinteken. A társadalombiztosítási rendszer közel 10 milliárd eurós deficitre számíthat. A teljes államháztartási hiány 90 milliárd euró körül lesz, a tavalyi 74,3 milliárd eurós, azaz a GDP 3,5 százalékát kitevő hiány után.

A német kormány megítélése szerint nehéz lenne az államháztartási hiányt az EU tagok számára előirt határ, a GDP 3 százaléka alá szorítani. A jövő évi szövetségi költségvetést előreláthatólag november végén fogadják el, a november 5-6-án esedékes, korrigált adóbevételi számítások ismeretében.