Menedzserdivat: aki ad magára, útlevéllel jár vásárolni

Vágólapra másolva!
A magára valamit is adó üzletember 150-200 ezer forintos öltönyt hord, bár mire elindul egy fogadásra, félmillió forint könnyen a testére kerülhet. A magyar menedzserek márkaorientáltak, ruhájukat gyakran külföldi üzleti útjaik során szerzik be, vagy abban a néhány ún. 'VIP-boltban', melyek címe kézről kézre jár közöttük. Olvassa el az [origo] összeállítását!
Vágólapra másolva!

Azok az üzletemberek, akik "adnak magukra", mindennapi viseletként 150-200 ezer forintos öltöny hordanak; a felső tízezerből ezren ennél többet költenek erre a célra - mondta az [origo]-nak Varga Zsolt menedzseroktató. Varga elmondása szerint a komolyabb sikercégek vezetői szükségtelennek érzik, hogy körülbelül 300 ezer forintnál többet költsenek öltönyre, és ez nemcsak Magyarországra jellemző, ugyanez elmondható az Egyesült Államok üzletembereinek öltözködési-vásárlási szokásairól is. Varga szerint az üzletembereknél nem kulcskérdés ez a téma, ők egyéb területeken, például autóvásárlásban jobban kiélik költő-szenvedélyüket.

Órák, villák, autómobilok - a pénz mutatói/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030624mutasd.html

Varga elmondása szerint az a felső ezer, amely nagyon sokat költ öltözködésére, jellemzően nem Magyarországon vásárol, hanem gyakran utazik külföldre; Bécsbe, Londonba, hogy egyedileg, méretére szabottan készíttessen ruhát. Egy Armani öltöny elkészítése Londonban így akár 20 ezer dollárba is (kb. 4,2 millió forint) kerülhet. Árban fölfelé természetesen minden elképzelhető. Rolex órát lehet kapni 1000 dollárért (kb. 210 ezer forint) és 40 000 dollárért is (kb. 8,4 millió forint) , csak óriási különbségek vannak mögötte. Míg egy egyszerűbb Montblanc toll már 45 000 forinttól kapható, addig például a számozott, "Nagy Katalin emlékére" készített limitált darabok ára elérheti a 400 000 forintot is.

A magyar menedzserek márkaorientáltak

Menedzserportrék/uzletinegyed/allas-karrier/mportrek/index.htmlA magyar gazdaság legbefolyásosabb döntéshozói

Míg azok a fiatalok, akik rövid idő alatt gazdagodtak meg, "pénz nem számít" alapon jobban szórják a pénzt, addig a magyar menedzserek (pontosabban fogalmazva az alkalmazott vezetők), illetve a felső tízezer megfontoltabbak a vásárlásban, és öltözködési szokásaikban inkább a márka számít - mondta az [origo]-nak Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő. Öltönyben jól cseng az Yves Saint Laurent, a Hugo Boss, az Armani; ingben a Jacques Britte, a Ralph Lauren; nyakkendőben a Gucci, Jean-Paul Gautier; cipőben az amerikai Florsheim, a magyar Vass cipő, illetve a Lloyd márkanév.

VIP-boltokban olcsóbb a bevásárlás

A Griff öltönyök exkluzív darabjai 60-70 ezer forintba kerülnek, ez a cég hagyományos szériájánál mintegy 15-20 százalékkal magasabb árat jelent. A többletet a jobb anyagokért, a kisebb szériaszámért kell fizetni.

Forrás: Giorgio Armani
Armani öltöny

Az öltönyárak tekintetében az egyes márkákon belül is igen nagy a szórás Magyarországon. Yves Saint Laurent-, Armani-öltönyt 75-80 ezer forintért is lehet kapni, ugyanakkor e márkák egyes darabjainak ára meghaladhatja a 200 ezer forintot.

Pintér Zsolt elmondása szerint aki megteheti, vagy külföldön vásárol, vagy úgynevezett VIP-boltokban. A VIP-bolt valójában ruhaszalonnak berendezett lakás, ahol a tulajdonos többféle márkát is "képvisel", a piaci árnál lényegesen olcsóbban. Armani, Ralph Lauren, Yves Saint Laurent márkájú termékekhez lehet például így Magyarországon hozzájutni annak ellenére, hogy ezek a márkák hivatalos képviselettel nem rendelkeznek hazánkban.

Vállalkozók, közéleti személyiségek, politikusok egyaránt vásárolják a Boss öltönyöket, áruk 150-300 ezer forint között mozog, azonban a vételár ennél magasabb is lehet, mivel a cég egyedi igényeket is figyelembe véve, méretre is készít ruhákat.

400 ezer forintért már hazánkban is megvásárolhatók az olasz Nervesa divatcég egyedileg készített, kézzel szabott-varrott öltönyei, bár Pintér Zsolt karrierszakértő szerint ezt már kevesen engedik meg maguknak annak ellenére, hogy megengedhetnék.

Öltönyhöz illő divatos inget 10-25 ezer forintért lehet kapni, akár Jacques Britte, akár Ralph Lauren márkájút.