Szlovákia lehet Kelet-Európa Detroitja

Vágólapra másolva!
A Peugeot-Citroen után újabb két nagy autógyártó vetheti meg a lábát Szlovákiában. A dél-koreai Daewoo mellett a brit MG-Rover csoport is fontolgatja, hogy új kelet-közép-európai gyárát északi szomszédunknál építi fel. A két cég az új helyszínek kiválasztását 2004-re ígéri - olvasható két gazdasági napilapban. 
Vágólapra másolva!

Pavol Rusko Szlovák gazdasági miniszter a héten utazik Dél-Koreába, hogy meggyőzze a Daewoo vezetőit: az új autógyárra legmegfelelőbb hely Szlovákia lenne. Az autógyár megépítésére két lehetséges helyszín - Máriatölgyes (Dubnica nad Váhom), és a Zsolna melletti Hricov - neve merült fel.

A miniszter szerint a tervezett beruházás messze meghaladja a Szlovákiában már jelen lévő Peugeot-Citroenét, és elérheti az 1,5 milliárd dollárt. A gyár kapacitása évi 300 ezer autó lesz - tudósít a Napi Gazdaság.

A brit MG-Rover csoport is fontolgatja, hogy új kelet-közép-európai gyárát Szlovákia keleti felében építi fel. Pavel Rusko egy pozsonyi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szlovákia és Lengyelország mellett más, meg nem nevezett ország is versenyben van a beruházásért. A végső helyszín kiválasztására 2004 végén kerülhet sor.

A MG Rover költségcsökkentési okokból - más európai autógyártókhoz hasonlóan - igyekszik termelését Kelet-Közép-Európába helyezni. Azt nem tudni, hogy Magyarországra is gondolnak-e a Rover vezetői, mint lehetséges helyszínre, de Csehországban például hetek óta alkatrész-beszállító partnereket keres a cég - írja a Világgazdaság.