Új adókulcsot javasol az MSZP

Vágólapra másolva!
A költségvetés bevételeit egy 40-42 százalékos adókulcs bevezetésével vagy a nyugdíjjárulék felső határának eltörlésével növelné Mandur László, az MSZP budapesti elnöke, az Országgyűlés alelnöke. Az így nyert többletbevételt a tömegközlekedés normatív támogatására fordítaná a politikus.
Vágólapra másolva!

Mandur László szerint a költségvetés bevételeit egy új, 40-42 százalékos adókulcs bevezetésével növelni lehetne. Az Országgyűlés szocialista alelnöke többletbevételi lehetőségként említette a nyugdíjjárulék felső határának eltörlését, így a magasabb jövedelműek minden esetben több járulékot fizetnének.

Mandur László

Az adótábla módosításhoz csütörtökön 14 óráig lehet javaslatokat benyújtani, Mandur reményei szerint addig sikerül döntést hozni ebben a kérdésben.

A bevételek növeléséből és néhány átcsoportosításból nyert 12 milliárd forintból Budapest 8-8,5 milliárd forinttal részesedne - közölte Mandúr.

A budapesti jegy- és bérletárakról szólva a politikus elmondta, az MSZP számára nem elfogadható a 30-50 százalékos áremelés, és 10 százalék körüli növelést tartanának reálisnak.

A politikus elmondása szerint a gazdasági és a környezetvédelmi tárca, a gyorsforgalmi úthálózat építésére elkülönített keret, a MÁV-támogatás, illetve a Vásárhelyi-terv forrásainak átcsoportosításával is előteremthető a tömegközlekedési normatíva finanszírozásához szükséges 12 milliárd forint.

Korábban, az adótörvények és a jövő évi költségvetés parlament elé terjesztése előtt Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője is hasonló lépéseket javasolt a bevételek növelése érdekében.