Tovább csökkent az eurózóna GDP-je

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben az előző negyedévhez képest átlagosan 0,1 százalékkal csökkent a tagországok hazai összterméke a második negyedévben. A tavalyi második negyedévhez képest 0,2 százalékos növekedést regisztrált az EU statisztikai hivatala. 
Vágólapra másolva!

Az augusztus közepén megjelent első becslés még stagnálásról és az egy évvel korábbihoz képest 0,4 százalékos GDP-növekedésről szólt.

A GDP 4 százaléka is lehet a német hiány/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031007agdp.html

Az euróövezeti gazdaságok közül a német, az olasz és a holland recesszióba került, ami két egymást követő negyedévi visszaesést jelent. A második negyedben visszaesett a belga és a francia gazdaság is - éppen a francia gazdaság visszaesése miatt kellett szeptember elején felülvizsgálni az euróövezeti átlag adatát.

Az euróövezet átlagos gazdasági növekedése 0,85 százalékos volt tavaly, a 2001-es 1,59 százalékos és a 2000-es 3,48 százalékos többlet után. A megalakulás évében, 1999-ben 2,81 százalékos volt az átlagos GDP-növekedés az euróövezetben.

Növekedést jósol az EKB és az Európai Bizottság

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint az euróövezeti gazdaságok az erősödés jeleit mutatták a harmadik negyedévben, és a történelmileg alacsony kamatok támogatják a növekedést. A bankban megfelelőnek tartják a jelenlegi kamatszintet. Jövőre élénkül az euróövezet gazdasága, mert a világgazdaság is magához tér, támogatva az valutauniós exportot. A bank azonban aggódik az egyensúlyi mutatók miatt és emlékeztet: a legtöbb euróövezeti ország túllépi idén a költségvetésihiány-tervét, és a jövő évi költségvetési tervezetek sem biztatók.

Az Európai Bizottság is javulást jósolt az euróövezeti gazdaságoknak az év hátralévő részére, a kiábrándító első félév urán. A csütörtökön kiadott előrejelzés szerint a harmadik negyedévben 0,0-0,4 százalék közötti GDP-növekedés várható negyedévről negyedévre az euróövezet átlagában, és 0,2-0,6 százalék közötti bővülés lehetséges az idei utolsó negyedévben.