Bizalmas EKB-MNB tárgyalások

Vágólapra másolva!
Magyarország bizalmas tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Központi Bankkal (EKB), hogy milyen feltételekkel lehet a forint az eurózóna "előszobájának" számító ERM-II. árfolyam-mechanizmus tagja. A lengyel hírügynökségi értesülést a Világgazdaságnak Járai Zsigmond MNB-elnök is megerősítette. Más visegrádi ország lengyel jegybanki források szerint nem tárgyal e témáról az EKB-vel.
Vágólapra másolva!

Magyarország, a három balti állam, továbbá Málta és Ciprus bizalmas tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Központi Bankkal, milyen feltételekkel léptessék be valutáikat az Európai Unió ERM-II. néven ismert árfolyamrendszerébe - értesült a Polish News Bulletin lengyel hírügynökség.

Az uniós árfolyamrendszerhez való csatlakozás szükséges (bár nem elégséges) előfeltétele valamely uniós tagállam euróövezeti tagságának. Ezért a megbeszélésekből kimaradó Lengyel-, és Csehország, Szlovákia, valamint Szlovénia a tárgyalásokat már megkezdett országcsoportnál feltehetően csak később akarja átvenni az unió közös valutáját.

2008-tól euróval fizethetünk/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/200307162008tol.html

A tárgyalások tényét a Világgazdaság kérdésére Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is megerősítette. Emlékeztetett rá: kormányhatározat szól arról, hogy a jövő májusban esedékes EU-taggá válás után Magyarország a lehető legrövidebb időn belül csatlakozik az ERM-II. rendszerhez. A tárgyalások annyiban nevezhetők bizalmasnak, hogy a felek kötelezettséget vállaltak: menet közben nem nyilatkoznak a részletkérdésekről. Járai azonban a Világgazdaság érdeklődésére annyit azért elmondott: a fő kérdés az ERM-csatlakozáskor a középárfolyam meghatározása, és erről az EKB-vel közösen kell megállapodni.

Versenyképességi lemaradásokhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-10&d=2003-10-10&r=&c=1Élénkül a külföldiek befektetési kedvehttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-10&d=2003-10-10&r=&c=2Csak részben fizet a Baumaghttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-10&d=2003-10-10&r=&c=50Harmadik generáció a Pannon GSM-nélhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-10&d=2003-10-10&r=&c=11

Magyarország a középárfolyamtól mindkét irányban 15 százalékos sávon belül olyan egyensúlyi árfolyamot szeretne, amely egyaránt szolgálja a magyar gazdaság versenyképességét és az inflációs célok elérését. A belépés alapfeltétele a stabil középtávú gazdaságpolitika, amely hiteles garanciát ad egyebek között arra, hogy a forint nem mutat nagy ingadozást a sávon belül - mondta a Világgazdaságnak az MNB elnöke.

Az ERM-II. olyan árfolyamrendszer, amelyben a részt vevő valuta középárfolyama az euróhoz van rögzítve, mindkét irányban 15 százalékos ingadozási sávval, de ennél (önkéntes vállalás alapján) szűkebb sáv is alkalmazható. A forint árfolyama jelenleg is az euróhoz van kötve, és árfolyama 15-15 százalékos sávban ingadozhat az 1 euró = 282,36 forintos középárfolyamhoz képest.

A rendszerhez való csatlakozás előfeltétele annak, hogy valamely tagállam belépjen az euróövezetbe. A magyar kormány, mint ismeretes, 2008-at jelölte meg az euróövezetbe való belépés évének.