Vágólapra másolva!
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség idén júniustól szeptemberig nagyszabású razziasorozatot tartott a hazai vendéglátóegységekben. A vizsgált 4109 cukrászda, étterem, italbolt és diszkó 73 százalékában találtak valamilyen szabálytalanságot az ellenőrök - írja hétfői számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzésekkor több mint 2 millió forint értékű lejárt szavatosságú terméket találtak a vendéglátóegységek konyháiban és raktáraiban. Az ellenőrök tájékoztatása szerint előfordult, hogy háromhetes hurkát és savanyú marhapörköltet szolgáltak fel. A legtöbb szabálytalanságot Jász-Nagykun-Szolnok megyében tárták fel, itt a vendéglátóhelyek 40,5 százalékában találtak lejárt szavatosságú élelmiszert.

Továbbra is sok a probléma a darált hús és a készételek lefagyasztása körül. Az üzletek 22 százalékában találtak lefagyasztott készételt ráadásul úgy, hogy azon a készítés időpontját sem tüntették fel.

A vendéglők bejáratánál kötelező elhelyezni a kínálatot bemutató ártájékoztatót. Ezt a budapesti üzletek 8-9 százaléka, Borsodban ugyanakkor 66, Békésben pedig 61 százaléka mulasztotta el megtenni. A szervizdíjat ugyanakkor már csak az üzletek 0,4 százaléka számította fel a számlán.

A fogyasztóvédők egyébként a legtöbb problémát a diszkókban találták, ezek 89 százalékánál találtak kisebb-nagyobb szabálytalanságot - írja a Népszabadság.