Duisenberg szerint a piac félreértette a "rugalmasságot"

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) leköszönő elnöke, Wim Duisenberg hétfőn azt mondta, hogy a piacok bizonyára félreértették a Hetek legutóbbi állásfoglalását arról, hogy nagyobb rugalmasságra van szükség a nemzetközi árfolyamokban.
Vágólapra másolva!
Jóváhagyták Trichet jelölését/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030923jovahagytak.html

Wim Duisenberg egy moszkvai sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a Hetek szeptemberi, dubai állásfoglalása egyenletesebb teherviselést célzott a valuták között. Az euró/dollár árfolyamról nem volt szó, úgyhogy nyilván félreértés történt, idézte a Reuters az EKB elnökét.

Forrás: MTI
Wim Duisenberg, leköszönő EKB-elnök

A Hetek dubai értekezletének állásfoglalása nyomán az euró csúcsközelbe (1,18 dollár) drágult a dollárral szemben. Később Duisenberg kijelentette: "reménykedünk és imádkozunk", hogy a dollár szerinte elkerülhetetlen olcsóbbodása lassú és fokozatos legyen. Ebből a piacok arra következtettek, hogy az EKB nem fog beavatkozni a piacon, hogy fékezze az euró drágulását.

Wim Duisenberg hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az euróövezeti gazdaságok az év végéig föllendülnek, és jövőre átlagosan 2-2,5 százalékos növekedést érnek majd el. Duisenberg várakozása szerint az 12 tagot számláló euróövezet gazdasága enyhén növekedni fog az idei második félévben.

Hétfő délelőtt az euró 1,1729 dollár volt a londoni bankközi devizapiacon, reggel 1,1723 dollárt is ért a közös fizetőeszköz. Pénteken késő délután New Yorkban 1,1801 dolláros árfolyamot is jegyeztek.