A vártnál kisebb az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak szeptemberben 0,6 százalékkal haladták meg az augusztusi, és 4,7 százalékkal a 2002 szeptemberi szintet - közölte honlapján a KSH. Az elemzők szeptemberre 0,8 százalékos havi infláció mellett 4,9 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak. Idén az első kilenc hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak augusztusban 0,3 százalékkal maradtak el a júliusitól, és 4,7 százalékkal haladták a 2002 augusztusi szintet. Tavaly szeptemberben a 12 havi infláció 4,6 százalék volt.

KSHhttp://www.ksh.hu

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint az előző hónaphoz viszonyított áralakulást a háztartási energia drágulása 0,31 százalékkal, az élelmiszereké 0,2 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,16 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,07 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,04 százalékkal emelte, míg a szolgáltatások árcsökkenése 0,17 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal mérsékelte azt.

Egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 1,4 százalékkal növekedtek. Az átlagosnál jobban emelkedett a liszt, dara (7,5 százalék), a sertéshús (5,8 százalék) a tojás (5 százalék) a sertészsiradék (4,3 százalék), a kenyér (3 százalék), a baromfihús (2,9 százalék), a péksütemények (1,7 százalék), a tej és a sajt (1,5-1,5 százalék), valamint a munkahelyi étkezés (1,3 százalék) ára.

A háztartási energia körében bekövetkezett 3,7 százalékos átlagos árnövekedés az elektromos energia 9,1 százalékos drágulásának következménye.

Szeptemberben a szezonváltás miatt a ruházkodási termékek új kollekciói jelentek meg az üzletekben, így az árak, hasonlóan az előző évek tendenciájához, az átlagosnál jobban emelkedtek. Az átlagos áremelkedésnél kisebb mértékben drágultak a szeszesitalok, dohányáruk és az egyéb cikkek, üzemanyagok.

A szolgáltatások 0,6 százalékos átlagos árcsökkenése meghatározóan az üdülési szolgáltatások - az utószezonra jellemző tendenciának megfelelő - 9,5 százalékos, valamint a távközlési díjak 3,3 százalékos mérséklésének következménye. Ezzel szemben az oktatási szolgáltatások 9,9 százalékkal drágultak.

Az elektromos energia éves szinten 19 százalékkal drágult

12 hónap alatt, 2002 szeptemberéhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,4 százalékkal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002. szeptemberben.

A szolgáltatások átlag feletti, 6,1 százalékos áremelkedésén belül a társasházi közös költség 12, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés 11, a csatornadíj 10 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. A dohányáruk 18, az elektromos energia 19, a vezetékes gáz 12 százalékkal került többe, mint 2002. szeptemberben.