Kártérítés jár a repülők késéséért és a túlfoglalásért

Vágólapra másolva!
Akár hatszáz eurós kártérítést is fizethetnek majd az Európai Unióban azok a légitársaságok, amelyek túlfoglalás vagy egyéb címen nem engedik a repülőgép fedélzetére az érvényes jeggyel rendelkező utasokat. A társaságoknak ezentúl két héttel az indulás előtt tájékoztatniuk kell az utasokat egy-egy járat törléséről, ellenkező esetben ezért is kártérítést kell fizetniük.
Vágólapra másolva!
Forrás: ==
Forrás: ==

Adatok szerint minden negyedik utast, évente mintegy 250 ezer személyt ér az Európai Unióban az a kellemetlen meglepetés, hogy érvényes jegye ellenére nem szállhat fel a repülőgépre. A tagállamok és az Európai Parlament hosszas alkudozás után megállapodott az új irányelv tartalmában, amely a várakozások szerint a jövőben csökkenti majd ezeket az eseteket. Loyola de Palacio EU-biztos legalábbis reméli, hogy a jövőre életbe lépő, komoly pénzbírságot is kilátásba helyező jogszabály elrettenti majd a légitársaságokat a túlfoglalástól, az indokolatlanul hosszú késésektől - írja a Bruxinfo.

Az új jogszabály, amelyről szerdán "békéltető tárgyaláson" állapodott meg a Tanács az Európai Parlamenttel, három szempontból is bővíti az utasok jogait. Kártérítést igényelhetnek, ha érvényes jegyük ellenére nem szállhatnak fel a repülőre, ha a járatukat kevéssel az indulás előtt törlik, és ha a járatok indokolatlanul sokat késnek. A régi, 1991-es irányelvhez képest újítás, hogy ezentúl a nem menetrendszerűen közlekedő járatokra (például charter gépekre) is kiterjesztik az új szabályozást, mely az EU-n kívülre közlekedő utasszállítókra is érvényes lesz.

Pénzváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.php

1500 kilométernél rövidebb táv esetén a kártérítés nagysága 250 euró. 1500 és 3000 kilométeres távolság esetében 400 euró jár az utasoknak, minden más esetben pedig 600 euró. Az utasok ezenkívül választhatnak a repülőjegyük visszatérítése vagy egy alternatív járat között. Étel, frissítő és elszállásolás ugyanúgy jár majd az utasoknak, mint jelenleg.

A légitársaságoknak mostantól két héttel az indulás előtt tájékoztatniuk kell az utazóközönséget egy-egy járat törléséről, ellenkező esetben ezért is kártérítést kell majd fizetniük. Ha egy gép legalább 5 órát késik, az utasok választhatnak: vagy hét napon belül visszakapják a repülőjegy teljes árát, vagy felülhetnek a célállomás felé tartó legközelebbi gépre.