Az innováció is hozzájárul a gazdaság növekedéséhez

Vágólapra másolva!
A kutatás-fejlesztés és a termelékenység, illetve a gazdasági növekedés közötti összefüggés, ha csak tendenciaszerűen, de igazolható - állapítja meg a Magyar Innovációs Szövetség legújabb tanulmánya. A nyugat-európai országokban a műszaki haladás gazdasági fejlődéshez való hozzájárulása 60-65, az USA-ban 70 százalékos. Magyarországon ez az arány az utóbbi években a multinacionális cégek tevékenységét leszámítva mindössze 45 százalékos volt.
Vágólapra másolva!
Jövőre innovációs járulékot fizetnek a vállalkozások/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030912jovore.html

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szakértőinek a GKM megbízása alapján most elkészült tanulmánya kísérletet tett a műszaki fejlődés és a gazdasági növekedés közötti számszerű összefüggés megbecslésére. A tanulmány szerint az adatok arra is rávilágítanak, hogy a K + F ráfordítások területén Európa az USA-hoz képest összességében jelentősen, ezen belül Magyarország az utóbbi évek javuló tendenciája ellenére is, számottevően lemaradt.

Magyarországon a K + F ráfordítások aránya a rendszerváltás után az európai átlagnál sokkal erőteljesebben csökkent, 1990 és 1998 között 1,46 százalékról 0,68 százalékra. Ezt követően lassan emelkedni kezdett és 2003-ra elérte az 1,1 százalékot.

A vizsgálati eredmények azt jelzik, hogy a nyugat-európai országokban a műszaki haladás gazdasági fejlődéshez való hozzájárulása a 60-65 százalékos sávban mozog, míg ez az arány az USA-ban eléri a 70 százalékot. Ezzel szemben Magyarországon a műszaki fejlődés növekedéshez való hozzájárulása ettől elmarad, az utóbbi években az itt lévő multinacionális cégek tevékenységét leszámítva 45 százalékot ért el.

A tanulmány kiemeli, hogy Magyarországon 1996 és 2002 között, döntően a beáramló működőtőke hatására a gazdasági növekedés ismét megközelítette a potenciális növekedés ütemét. Ebben a periódusban a műszaki fejlődés növekedéshez való hozzájárulása összességében 64 százalék volt, ami elérte a nyugat-európai országok átlagát. Ugyanakkor ez a magas szint nem a magyar vállalatok, hanem az itt megtelepedett cégek tevékenységére vezethető vissza.

Tágabb értelemben nem csak a K + F tevékenységre, hanem a tudáshoz kapcsolódó területekre az Egyesült Államokban a GDP 6 százalékát fekteti be, ez az arány Európában 3,6 százalék, míg Magyarországon csupán 2,6 százalék.