Bizonytalan az argentin gazdasági növekedés

Vágólapra másolva!
A vezető argentin tőzsdeindex, a Merval hétfőn történelmi csúcspontot ért el. Az 1986-ban megnyitott börze indexének eddigi legmagasabb értéke 1992 júniusában 900,3 pont volt, míg a hét első napján 902,8 ponton zárt. A gazdaság jelenlegi erősödése ellenére szakértők egy része újabb összeomlástól tart - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!
Tüntetők Argentínában
Tüntetők Argentínában

Az argentin gazdasági válság tavalyi mélypontja után idén a részvények értéke 70 százalékkal nőtt, de elemzők egy része aggodalmának adott hangot, hogy a fellendülés csupán átmeneti.

Az utóbbi évek recessziója után az idei első félévben az argentin gazdaság 6,6 százalékkal bővült, és az év egészében még ennél is nagyobb növekedésre számítanak a szakértők. A külföldi befektetők örömmel fogadták, hogy szeptemberben Nestor Kirchner elnöknek sikerült megállapodást kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) új kölcsönök folyósításáról. A megállapodás értelmében Argentínának a következő három évben csak, a mintegy 21 milliárd dollárt kitevő kölcsön kamatait kell fizetnie.

A kedvező tendenciák ellenére befektetői körökben nő az aggodalom, hogy a tervezett reformok kevésnek bizonyulnak, és nem tudják megakadályozni az újabb gazdasági összeomlást.

Az argentin gazdaság hanyatlása a '90-es évek elejei tetőpont után Carlos Menem második elnöksége idején kezdődött. A tartós túlköltekezés miatt 2001-re a valaha volt legnagyobb adósságállományt - 140 milliárd dollárt - halmozta föl az ország. A lakosságot a peso leértékelése mellett az is sújtotta, hogy a kormány hónapokig zárolta a bankokban lévő megtakarításait.

A peso idén 18 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, de még így is 65 százalékkal ér kevesebbet, mint a 2002. januári leértékelés idején - írja a BBC News Online.