Akár 60 százalékkal is drágulhat a csatornadíj

Vágólapra másolva!
A szennyvízelvezetéssel foglalkozó vállalkozásoknak a környezetterhelési díj januári bevezetését követően a csatornadíjakat 20-60 százalékkal kellene emelniük - hangzott el egy budapesti szakmai konferencián. A legnagyobb mértékű díjemelés Budapesten várható.
Vágólapra másolva!
Ökoadó a környezetvédelemért/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030627okoado.html

A szennyvízelvezetéssel foglalkozó cégeknek az úgynevezett ökoadó januári bevezetését követően a csatornadíjakat 20-60 százalékkal kellene emelniük - mondta Szekeres István a Víz- és Csatorna Művek Országos Szakmai Szövetségének elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elnök elmondása szerint a környezetterhelési díjak teljes mértékű bevezetése 90 százalékban a csatornaszolgáltató szervezeteket sújtja, miközben mintegy 30-40 milliárd forinttal növekedhetnek az állam bevételei.

Az elnök szerint a nyugat-európai országokban csatornadíjra a lakosság fizetésének 0,6-0,8 százalékát fordítják, Magyarországon ez az arány 2-4 százalék. Évente a csatornadíjak átlagosan 6-8 százalékkal emelkednek - mondta az elnök -, amely magában foglalja az inflációs áremelést és a különböző fejlesztési költségeket is.

Szekeres István elnök szerint kérdéses, hogy az esetlegesen 20-60 százalékkal megemelkedő jövő évi csatornadíjakat a lakosság egy része ki tudja-e majd fizetni. Amennyiben nem, úgy a szolgáltató cégek működése kerülhet veszélybe, mivel a díjakat nem tudják behajtani, ugyanakkor az APEH beszedi tőlük a környezetterhelési díjat. Ezen cégek kintlévősége átlagosan bevételük 6-8 százaléka, ami azt jelenti, hogy 4-5 milliárd forint folyamatos kintlévőséggel lehet számolni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Budapesten várható a legjelentősebb csatornadíj-emelés, amelynek mértéke akár a 60 százalékot is elérheti.