Zuhanó árfolyamok a Jukosz-vezér letartóztatása után

Vágólapra másolva!
A Jukosz-részvények árfolyama 19 százalékkal, az egyik legnagyobb orosz tőzsde, a MICEX irányadó indexe pedig 13 százalékkal zuhant hétfő délelőtt. A hétfői az első kereskedési nap Mihail Hodorkovszkij Jukosz-vezérigazgató, a leggazdagabb orosz szombati letartóztatása óta. A rubel árfolyama is jelentősen esett, miután a bankok dollárt vásárolnak, hogy ki tudják elégíteni az Oroszországból esetleg távozó befektetők keresletét.
Vágólapra másolva!

Nem lesznek ellátási zavarok

Nem érinti a Mol és a Jukosz szerződéses kapcsolatát Hodorkovszkíj letartóztatása - közölte az MTI-vel a Mol kommunikációs igazgatója: A Jukosz írásban biztosította kiemelt partnereként a Molt, hogy eleget tesz minden szerződéses kötelezettségének, így itthon semmilyen ellátási problémára nem kell számítani - mondta Ferencz I. Szabolcs.

A rubel árfolyama 30,0750 dollárra esett hétfő délelőtt a pénteki 29,9156 dollár után.

A BBC elemzése szerint a mostani helyzetben az amerikai olajipari befektetők is kivárnak. Korábban a ChevronTexaco és az ExxonMobil is jelezte, hogy jelentős - sajtóhírek szerint 25 százalékos - részesedést kívánnak vásárolni az egyesült JukoszSzibnyefty olajtársaságban.

Mint arról az [origo] is beszámolt, Mihail Hodorkovszkijt szombaton mintegy 20 kommandós vette őrizetbe magánrepülőjén. A becslések szerint 8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletembert az ügyészség hétrendbeli törvénysértéssel - csalással, sikkasztással, adócsalással és okirat-hamisítással - vádolja. Az ügyészek szerint a Jukosz vezérigazgatója összesen 1 milliárd dolláros kárt okozott az orosz államnak; Hodorkovszkij tagadja a vádakat.

Az USA aggódik a Jukosz-vezér letartóztatása miatt/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20031026azusa.htmlŐrizetbe vették a Jukosz vezérét/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20031025orizetbe.htmlÚjabb Jukosz-vezető a célkeresztben/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20031020ujabb.html