53 ezer forint lesz a minimálbér

Vágólapra másolva!
Jövőre 7-8 százalékos bruttó keresetemelést ajánl az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) az ágazati bértárgyalásokhoz. Erről a hétfő délután megkezdett és kedd hajnalig tartó tárgyaláson állapodott meg a fórum kormányzati, munkaadói és munkavállalói oldala. Sikerült megegyezni arról is, hogy jövőre a jelenleg 50 ezer forintos kötelező minimálbért 53 ezer forintra emelik.
Vágólapra másolva!

A megegyezés érdekében a kormányzati, a munkaadói és a munkavállalói oldal számos kompromisszumot kötött.

A kormányzati oldal bizonyos adó- és járulékterhek mérséklésének képviseletét vállalta a parlamentben. A szakszervezetek az eredetileg követelt kétszámjegyű keresetemelési ajánlásra és az 55 ezer forintos minimálbérre vonatkozó igényüket csökkentették. A munkaadói képviseletek az öt-hat százalékos keresetemelési ajánlástól, illetve a változatlan 50 ezer forintos minimálbértől jutottak el a kompromisszumig.

A kormányzati oldal több engedmény képviseletét vállalta. Így például az adómentes étkezési hozzájárulásnál számíthatnak kedvezőbb lehetőségekre a munkavállalók; a forrásadónál, illetve az egészségügyi hozzájárulásnál pedig a munkáltatók.

A kormányzati oldal, illetve a szociális partnerek egyaránt hangsúlyozták, hogy a megállapodás mindnyájuk számára vállalható, az nem befolyásolja hátrányosan a vállalkozások versenyképességét, illetve a szakszervezeteknek is elfogadható módon javítja a munkavállalók reálpozícióját.