80 százalékkal is nőhet a fiatalok kötelezője

Vágólapra másolva!
Két országos napilapban csütörtökön jelentek meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással foglalkozó biztosítók jövő évi díjai. Az adatokból kiderül, hogy legrosszabbul továbbra is a 25 év alatti budapesti fiatalok járnak, míg a legkisebb emelésre - sőt akár díjcsökkentésre is - a 34 év feletti vidékiek számíthatnak. Van olyan biztosító, amelyik nem emeli díjait a január 1-jéig nála szerződő autósoknál, de előfordul közel 80 százalékos drágulás is. Mindenképpen hasznos tájékozódni a tarifákról, és az esetleges biztosítóváltásról, mert a procedúra hosszas utánajárást igényel.
Vágólapra másolva!

A nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy a biztosítók az eddigieknél több területi és korcsoport kategóriát alkalmaztak a tarifák kiszámításához. Megfigyelhető, hogy sok cég elsősorban a fiatalok korcsoport kategóriáit választotta szét, így a legtöbb helyen megkülönböztetnek 25 év alatti, 25-29 éves, 30-34 éves és 35 év feletti kategóriákat.

Biztosítás/uzletinegyed/biztositas/index.htmlAz [origo] rovata

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kormányrendelet szabályozza, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatások minden biztosítónál megegyeznek, a díjakban azonban a piac fokozatos liberalizációja miatt jelentős eltérések vannak. Akad olyan biztosító - például az Union - amely nem emel árat azoknak az ügyfeleknek, akik január 1-ig kötnek náluk szerződést, a később szerződők ugyanakkor 10 százalékos átlagos drágulásra számíthatnak. A társaság 10 százalékos engedményt ad a közszférában dolgozóknak, de csak csoportos beszedési megbízás esetén.

Szembetűnő változás figyelhető meg az Európa biztosító áraiban. Idén és tavaly is ennél a cégnél gyarapodott leginkább az ügyfelek száma, elsősorban azért, mert az Európa meglehetősen alacsony árakkal dolgozott. Az [origo] által megkérdezett szakértő szerint ezért némileg meglepő, hogy a cég drasztikus áremelést hajt végre a 2004-re érvényes díjainál. A legrosszabbul ennél a társaságnál is azok a 25 év alatti fiatalok járnak, akik Budapesten élnek, és 1500-2000 köbcentiméteres motorral szerelt autóval rendelkeznek. Az ő biztosítási díjaik 79 százalékkal drágulnak jövőre. Ennél a cégnél legjobban a 25-29 év közötti, vidéki autósok járnak, akik 851-1150 köbcentiméteres motorral szerelt gépkocsit tartanak fenn. Nekik 7 százalékkal csökken a biztosítási díjuk, de 3000 köbcentiméterig díjcsökkenésre számíthatnak a vidéki 34 év feletti autósok is.

A Netrisk szakértője szerint mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy egyáltalán érdemes-e biztosítót váltanunk, megtudakolni, hogy jelenlegi biztosítónk díjai mennyivel emelkednek, és más biztosítók közül akad-e olyan, amely kedvezőbb feltételeket kínál.

Netriskhttp://www.netrisk.hu

A biztosító váltása meglehetősen sok utánajárással jár. Először is meglévő szerződésünket december 1-jéig írásban kell felmondanunk, ráadásul a felmondást célszerű személyesen bevinni jelenlegi biztosítónkhoz. Ezután megkeressük a kiválasztott új biztosítót, és megkötjük az új szerződést. Ezen kívül régi biztosítónktól meg kell szereznünk a balesetmentességet igazoló bonus/malus igazolást, amelyet a társaság csak januárban állít majd ki. Ezzel pedig ismét fel kell keresnünk választott új biztosítónkat.

Az [origo] és biztosítási szakértőnk, a Netrisk november 3-ától induló online szolgáltatása a biztosítóváltás ügyintézésében kíván segítséget nyújtani olvasóinknak. Kalkulátorunk segítségével megtalálhatja az Ön számára legkedvezőbb konstrukciót kínáló biztosítót, sőt elkelrülheti a hosszas utánajárást egy alkuszi megbízás elküldésével, amelynek segítségével a Netrisk díjmentesen intézi a meglévő szerződés felmondását és a bonus/malus besorolás új szerződésre történő átvezetését is.