Több mint 7 százalékkal nőtt az amerikai GDP

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság 7,2 százalékkal bővült az idei harmadik negyedévben, köszönhetően az erős fogyasztói keresletnek és vállalati beruházásoknak. Elemzők 6 százalékos GDP-emelkedésre számítottak a második negyedévi 3,3 százalékos növekedés után.
Vágólapra másolva!

Az USA gazdaságának bővülése az idei harmadik negyedben 1984 első negyedéve óta nem látott növekedést jelez, és több mint duplája az előző negyedéves adatnak - írja a Bloomberg. Az idei első negyedévi és a tavalyi utolsó negyedévi hazai össztermék egyaránt 1,4 százalékkal bővült.

A lakossági fogyasztás hat év óta nem látott mértékben növekedett, elsősorban az alacsonyabb jövedelemadóknak köszönhetően. A lakossági fogyasztás, mely a gazdaság mintegy 70 százalékát teszi ki, 6,6 százalékkal nőtt az elmúlt három hónapban az előző negyedéves 3,8 százalékos növekedés után, derül ki az amerikai kereskedelmi minisztérium adataiból.

A kormányzati kiadások 1,3 százalékkal növekedtek ebben a negyedben, mely jóval elmarad az előző negyed 8,5 százalékos bővülésétől.

Az amerikai külkereskedelmi hiány mérséklődése is hozzájárult a harmadik negyedévi GDP erőteljes növekedéséhez, miután az amerikai termékek és szolgáltatások eladása a GDP-nél nagyobb mértékben, 7,8 százalékkal, 1978 óta nem látott gyors ütemben nőtt.