Fej és arc azonosítók lesznek az útlevélben

Az ujjlenyomat és az arc méreteit tartalmazó leképezés szerepel várhatóan az elektronikus csippel felszerelendő európai útlevelekben, amelyek szabványosításáról a hét közepén kötött előzetes egyezséget a német és az amerikai kormány. Washington Berlin közbenjárására számít abban, hogy a saját biztonsági szempontjainak megfelelő okmányformátumhoz a többi EU-tagállam is csatlakozzon.

Amerika világszerte egységes útiokmány-szabványt szeretne elfogadtatni, amelyet maga is alkalmazna - mondta Tom Ridge, a tavasszal felállított washingtoni belbiztonsági minisztérium vezetője. Német kollégájával Berlinben tárgyalva az amerikai politikus megerősítette kormánya azon szándékát, hogy 2004 októberétől csak azok utazhassanak vízummentesen az Egyesült Államokba, akiknek az egyértelmű azonosításhoz szükséges biometrikus adataik elektronikusan vannak tárolva az úti okmányukban. Másoknak akár kétoldalú vízummentességi egyezmény esetén is külön beutazási engedélyt kell kérniük.

Új földhivatali iroda nyílik Budapestenhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-31&d=2003-10-31&r=&c=66 Még nem dőlt el a negyedik szja-kulcs sorsahttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-31&d=2003-10-31&r=&c=67 Milliárdos tippmixvisszaeséshttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-31&d=2003-10-31&r=&c=51 Keresik az alkalmas Fidesz-vezetőkethttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-31&d=2003-10-31&r=&c=23

Ridge sok tekintetben nyitott kapukat döngetett, mert Berlin már fontolgatja, hogy az ujjlenyomat és az arc leképezése mellett a szem szivárványhártyáját (az íriszt) is felveszik a hamisíthatatlan személyazonosság dokumentálásának kellékei közé. A szem általi azonosításra a frankfurti repülőtéren már decemberben felállítanak egy berendezést, a német belügyminisztérium emellett azt szeretné, hogy jövő júniustól a nem EU-tagállamba utazók vagy onnan érkezők ilyen, komplex rendszerrel azonosíttathassák magukat. Az eljárás gyors elterjesztésének azonban útját állhatja a többi 14 tagállam - főleg a költségvonzatok miatti - ellenállása, ezért uniós léptékben először csak az ujjlenyomat és az arc leképezés kerülhet az útlevelekbe, illetve a személyi azonosító okmányokba, a szivárványhártya-rajzolatot pedig később rögzítik a félvezetőcsipen.

(Vg.hu)