Erősítette a forintot a jegybank

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank fél tíz után kiadott közleményének hatására, amely szerint a jegybank nyílt piaci műveletekkel siet a forint segítségére, megállt a forint gyengülése a bankközi piacon. Az euróval dél körül 262,00/20 forinton kereskedtek, a délelőtt jegyzett legerősebb euró árfolyam 264,30/50 forint volt. Az [origo]-nak nyilatkozó szakértő szerint rizikós, amit az MNB csinál, a forintvásárláshoz szűkösek lehetnek a tartalékai.
Vágólapra másolva!

Gyengül a forint

Az MNB állampapírokat vásárol, hogy keresletet teremtsen a piacon, mivel jelenleg kevés a vevő és nagyon sokan kívánnak eladni. A piaci egyensúlytalanságnak nincs a gazdaság alapvető problémáiból származó oka, ezért a jegybank nyíltpiaci eszközökkel kívánja segíteni az egyensúly helyreállítását, közölte Missura Gábor, az MNB szóvivője.

A bankközi devizapiacon hétfőn reggel 7,39 százalékon nyitott a forint, 81 bázisponttal gyengébben a pénteki záró értéknél. A nyitás után fél órával az euróval 264,20/40 forinton kereskedtek. Piaci szereplők véleménye szerint a külföldi befektetők kamatemelést akarnak elérni a Monetáris Tanács hétfői ülésén.

A devizapiacon dél körül 7,21 százalékon stabilizálódott a forint helyzete a 6,40 százalékos délelőtti mélypont után. Az euróval dél körül 262,00/20 forinton kereskedtek, a délelőtt jegyzett legerősebb euró árfolyam 264,30/50 forint volt. A délelőtt pánikszerű kereskedéssel telt - közölték a kereskedők.

A forint zuhanását és az államkötvények hozamszintjének növekedését az MNB két hullámban végrehajtott, nagy összegű államkötvény vásárlása fékezte meg. A jegybank 5 és 10 éves államkötvényt vásárolt, aminek hatására a hozamszint 40-50 bázisponttal 8,0 százalékra, illetve 7,45 százalékra csökkent a reggeli 50 bázispontos emelkedés után.

A pénzügyi kormányzat támogatja a Magyar Nemzeti Banknak azt a döntését, hogy nyílt piaci műveletekkel segíti az állampapírpiacon kialakult egyensúlytalanság helyreállítását, állampapírt vásárol, és így teremt keresletet - közölte László Csaba pénzügyminiszter.

Úgy tűnik, hogy a jegybank megpróbálja elkerülni a devizapiaci beavatkozást, mondta az [origo]-nak Szántó András, a Hamilton tőzsdeügynökség elemzője, aki szerint ha az árfolyam a Monetáris Tanács délutáni üléséig olyan stabil marad, mint a jegybank közleményét követően és megmarad 262 forint/eurós szintnél, nem várható kamatemelés. A szakértő szerint rizikós, amit az MNB csinál, a forintvásárláshoz szűkösek lehetnek a tartalékai. Elképzelhető, hogy csak ideig-óráig elég a mostani beavatkozás a stabilizációhoz - mondta Szántó András.

Gyengíti a forintot a lengyel költségvetési krízis/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031021gyengiti.html

Londoni piaci elemzők a forint folytatódó gyengülése ellenére sem vártak még hétfőre jegybanki kamatemelést; a magyarországi piaci folyamatot szerintük külső okok magyarázzák, belső alapfolyamatok nem. Reinhard Cluse, a UBS londoni befektetési irodájának elemzője szerint a jegybank egy-két hetet tud várni a forintpiac megnyugvására. Ha azonban elszánja magát a kamatemelésre, annak mértéke legalább 1,00 százalékpont lesz; fél százalékpont most nem lenne elegendő - tette hozzá.

A dollár a reggeli 228,25/55 forintos jegyzésről 227,30-ra gyengült. A pénzpiacon továbbra is 10,50 százalék fölött vannak a hosszú lejáratú kamatok, ami kereskedők szerint 100-200 bázispontos kamatemelés beárazását jelenti.

Az állampapírpiacon átlagosan 50 bázisponttal emelkedik a hozamszint a kamatemelési spekuláció hatására. A kereskedők pánikhangulatról beszélnek, "mindenki elad" - mondják a piacon.