57 százalékos a szállodák kihasználtsága

Vágólapra másolva!
Az év első tíz hónapjában a hazai szállodák átlagosan 57 százalékos kihasználtsággal működtek. A szobaárbevétel folyó áron átlagosan 5, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte honlapján a KSH.
Vágólapra másolva!

Januártól októberig egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13 700 forint volt. Ettől jelentősen elmaradtak a háromcsillagos házak, amelyekben 7300-9000 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Ebben az időszakban egy kiadható szállodai szobára 7800 forint bruttó bevétel jutott. Ennek több mint kétszerese jutott egy szállodai szobára a budapesti ötcsillagos házakban, míg a háromcsillagos egységek az átlagos érték felét-kétharmadát érték el.

KSHhttp://www.ksh.huSzállodák linkjei a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/idegenforgalom,_turisztika/szallasok/szallodak/

A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés a budapesti szállodákat jellemezte, leginkább az öt-, legkevésbé a háromcsillagos egységeket. A vidéken működő négy- és ötcsillagos egységek bruttó szobaárbevétele 4 százalékkal nőtt, míg a háromcsillagos szállodáké jelentősen, 16 százalékkal emelkedett.

Az első tíz hónapban a vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent 2002 azonos időszakához képest. Ezen belül a budapesti négy- és ötcsillagos szállodákban 3-4 százalékos visszaesést, a fővárosi háromcsillagos házakban stagnálást regisztráltak, a vidéki szállodákban pedig kis mértékben, 1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.